Aktywne Wpisy
semperadastra +110
Jestem nauczycielem jednego z języków obcych. Udzielam korepetycji. Napisałem na jednej z grup językowych oczywistą prawdę, o tym że kobiety mają na tym rynku lepiej. Mnie jako facetowi dużo trudniej jest znaleźć uczniów. Pomimo wykształcenia kierunkowego, doświadczenia, bardzo dobrej znajomości języka i innych zalet wiem doskonale że laskom jest znacznie łatwiej znajdywać sobie uczniów. Wiele moich koleżanek z branży jest ode mnie słabsza językowo, nie mają praktycznie pojęcia o nauczaniu, a nie brak im uczniów. Są tego różne powody: zawód nauczyciela jest typowo kojarzony z kobietami, większość woli mieć te lekcje z młodą, ładną i miłą (choćby facet był lepszy pod szeregiem merytorycznych względów), laski co do zasady wolą mieć zajęcia z innymi laskami i wiele innych.
Gównoburzy w komentarzach nie było końca. Zostałem zwyzywany od inceli, moje tezy oczywiście zostały zanegowane, stwierdzano dodatkowo, że faceci sami sobie winni (bo z kobietą to przecież bezpieczniej, facet to potencjalny napastnik), tag #pieklomezczyzn został jawnie wyśmiany, padła nawet wzmianka o Kajetanie P. (typ zamordował nauczycielkę włoskiego, #!$%@? z tym że to odwrotny przykład, lajków poszło dużo) i wiele innych kwiatków.
Tak to właśnie wygląda w praktyce kiedy spróbujesz napisać jawną prawdę o tym, że faceci w jakiejś konkretnej branży mają ewidentnie gorzej.
https://wykop.pl/cdn/c3201142/91928e6f662cc9c94c1e5841a320f7d0296702ee87158c020c5b723497d567bc.png?author=semperadastra&auth=8a52dca080eaf5528f928ca0bee11db7
Gównoburzy w komentarzach nie było końca. Zostałem zwyzywany od inceli, moje tezy oczywiście zostały zanegowane, stwierdzano dodatkowo, że faceci sami sobie winni (bo z kobietą to przecież bezpieczniej, facet to potencjalny napastnik), tag #pieklomezczyzn został jawnie wyśmiany, padła nawet wzmianka o Kajetanie P. (typ zamordował nauczycielkę włoskiego, #!$%@? z tym że to odwrotny przykład, lajków poszło dużo) i wiele innych kwiatków.
Tak to właśnie wygląda w praktyce kiedy spróbujesz napisać jawną prawdę o tym, że faceci w jakiejś konkretnej branży mają ewidentnie gorzej.
https://wykop.pl/cdn/c3201142/91928e6f662cc9c94c1e5841a320f7d0296702ee87158c020c5b723497d567bc.png?author=semperadastra&auth=8a52dca080eaf5528f928ca0bee11db7
Mirki, na maturze zdawałem następujące przedmioty (bdb 70-90, db 55-70, kiepski poniżej 55):
*polski roz.-db wynik
*matematyka podst.-bdb. wynik
*angielski podst.-bdb. wynik
*geografia roz.-kiepski wynik
Jakie kierunki moglibyście mi doradzić z takim doborem przedmiotów? Kompletnie nie wiem w którym kierunku szukać (preferuję klimaty humanistyczne, ale nie jest to jakaś reguła ścisła) i tak błąkam się pomiędzy wszystkimi warszawskimi uczelniami publicznymi, gdyż te, które mnie interesują zazwyczaj wymagają też wysokiego wyniku z geografii (spośród pisanych przeze mnie przedmiotów), np. historia sztuki, historia, bądź samego faktu przystąpienia do angielskiego rozszerzonego (różnego rodzaju filologie), a to mnie ominęło.
Skoro takiego jeszcze nie wybrałem, może powinienem zrezygnować w tym roku? Z drugiej strony większość mówi, że nawet jeśli do czegoś nie jestem przekonany, to warto dać sobie szansę, by nie tracić roku (trudności w ponownym wdrożeniu się do nauki), a jeśli rzeczywiście będzie jakoś tragicznie, to po prostu zrezygnuję. Wyniki z matur jednak nie są jakieś bardzo słabe, choć dziś wybrałbym inne przedmioty, gdybym wiedział wcześniej.
Wiem, że nikt za mnie nie zdecyduje za mnie, ale byłbym wdzięczny za jakieś sugestie, drogowskazy co do kierunków, gdyż jestem otwarty - wielu z was przecież już podejmowało decyzję i ktoś może też miał podobne rozkminy, a może trafił na coś ciekawego. Byłbym wdzięczny! :D
#szkola #studia #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie #uniwersytet #warszawa #uw #sggw #uksw #sgh #politechnika
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: marcel_pijak
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
Komentarz usunięty przez autora
@AnonimoweMirkoWyznania: tak. Ogólnie jeśli nie jesteś przekonany do studiowania konkretnego kierunku to odpuść, bo tylko stracisz czas
Masz papiery na oba języki + wyuczony zawód w razie konieczności.
W Warszawie pracę na pewno znajdziesz, jeśli żadnej się nie boisz, ale z samą maturą to będzie raczej jakiś sprzedawca w sklepie, dziwne zawody do przyuczenia np.