Wpis z mikrobloga

Wykonuję testy na utest/testerwork/ubertesters, obecnie wyciągam około 200-300zl miesięcznie czyli już fajne kieszonkowe (test case'y są proste i zajmują minimum czasu, zazwyczaj robię je jak mam parę minut wolnego w normalnej pracy). Czy ktoś z Was pracuje tam full-time? Jest to w ogóle możliwe? Dodam, że raczej wolę robić jasno rozpisane test case'y, niż bawić się w szukanie bugów, bo biorąc pod uwagę zarobki do poświęconego czasu to się moim zdaniem mniej opłaca.

Jeżeli ktoś chce dopiero zacząć to mogę odpowiedzieć na pytania, bo siedzę tam już ponad rok z przerwami, więc jakieś podstawy mam.
#testing #testowanieoprogramowania #utest #qa
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Magnifice: visual bug. Poczytaj artykuly na utest o rodzajach bledow. Swietnie wytlumaczone co czym jest.
Ogolnie jesli testujesz takie strony to staraj sie sprawdzac podstrony takie jak faq/terms of use/help i tym podobne. Czesto zdarzaja sie niedzialajace linki itd. Nie przejmuj sie ze nie mozesz czegos znalezc te strony w akademii maja mase bledow.
  • Odpowiedz
@kubellob @Rabusek @Ld93 zainteresowałem się również tym tematem i wygląda to bardzo fajnie, na razie zgodnie z poradami zarejestrowałem się w uTeście i zapoznałem się praktycznie z całością zagadnień z akademii. Jedno pytanie na przyszłość, czy przypadki dot. nieprawidłowo działających (lub w ogóle) certyfikatów SSL nadają się do zgłoszenia? Dla przykładu w tym obecnym kursie o którym pisał @Magnifice w Firefoxie po przejściu pod "careers" (kieruje na aeo.jobs)
  • Odpowiedz
@kubellob ano właśnie nie jest określone, że tylko stronę główną (albom ślepy). Jest za to:
UI: Ensure all page elements like buttons, links, images, text, and video are consistent across the most popular browsers.

Wydaje mi się, że w tym konkretnym przypadku daje to możliwość podpięcia pod to SSL (link), ale może się mylę :D Ostatecznie zgłosiłem błąd "Access Forbidden" pojawiający się pod Chromium dla tego aeo.jobs ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@Ld93 zarejestrowałem się na ubertesters i wykonałem swoje pierwsze testy. Jak wygląda tutaj płatność? Nie widzę nigdzie czegoś w rodzaju "stanu konta". Jeśli powiedzmy dają mi 5$ za godzinę i potem podsyłają projekt na półtorej godziny, a w rzeczywistości spędziłem nad min 3 godziny, to jak wygląda sprawa płatności?
  • Odpowiedz
@Ld93: zarejestrowałem się na testerwork tydzień temu ale nie dostałem jeszcze żadnego testu ? czy są testy dla polski i czy jest ich dużo? Na ubertesters też nie ma tego zbyt wiele. Co innego Utest, tam można trochę zarobić.
  • Odpowiedz