Wpis z mikrobloga

Wykonuję testy na utest/testerwork/ubertesters, obecnie wyciągam około 200-300zl miesięcznie czyli już fajne kieszonkowe (test case'y są proste i zajmują minimum czasu, zazwyczaj robię je jak mam parę minut wolnego w normalnej pracy). Czy ktoś z Was pracuje tam full-time? Jest to w ogóle możliwe? Dodam, że raczej wolę robić jasno rozpisane test case'y, niż bawić się w szukanie bugów, bo biorąc pod uwagę zarobki do poświęconego czasu to się moim zdaniem mniej opłaca.

Jeżeli ktoś chce dopiero zacząć to mogę odpowiedzieć na pytania, bo siedzę tam już ponad rok z przerwami, więc jakieś podstawy mam.
#testing #testowanieoprogramowania #utest #qa
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ld93: zaciekawiło mnie to, teraz mam wakacje i dużo czasu i w sumie kilka stówek fajnie byłoby zarobić. Tylko pytanie od razu na wszystkich się rejestrować czy któraś najlepsza? Do tego bez żadnego doświadczenia faktycznie dostanę jakieś zlecenia czy będę totalnie pomijany?
  • Odpowiedz
@Areooo51: Ja bym proponował na wszystkich, zawsze większa szansa na dostanie czegoś. Zarejestruj się, zrób akademię na uTest (jeśli wcześniej nie testowałeś to się dowiesz z czym to się je + wzrośnie Twoja pozycja w rankingu = więcej ofert) i czekaj na maila. Na pierwsze zgłoszenie różnie się czeka, czasem dwa dni, czasem dwa tygodnie, ale zupełnie pominięty na pewno nie będziesz, bo te testy mają bardzo niski próg wejścia.
  • Odpowiedz
@Ld93: a jak to się ma, że robisz to w pracy? Robisz testy na swoim urządzeniu i sieci, czy na kompie wpietym w jakiś corpnet?
Też siedzę w około testowej branży w pracy i zdarza mi się sporo wolnego czasu na takie bajery, a tym bardziej jak mówisz że to 30 minutowe zajawki... Już od dawna słyszałem o tych platformach a nie spróbowałem tam wejść, nie wiem z czym się
  • Odpowiedz
@m0rdeczka: Większość testów to apki mobilne, więc po prostu klikam sobie na telefonie. Jak coś jest do zrobienia na kompie to czekam z tym do domu. Co jakiś czas trzeba jakieś logi zgrać np.
  • Odpowiedz
@Areooo51: ja bym postawił na utest. Dopiero zaczynasz więc lepiej zacząć na utescie a jak już zdobedziesz pierwsze doswiadczenie to bym zarejestrowal sie na innych stronach. Obawiam sie ze z natłoku stron i pracy na kilku stronach naraz mozesz sie zniechecic i szybko znudzic ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rabusek: z pewnością nie jest, dlatego wolę zapytać osoby doświadczone :) Czyli wyszukanie całej kategorii ale nie konkretnych produktów jest okej? I jeżeli trafiłby mi się produkt, który jest nieodpowiedni do wyszukiwanych to jest to functional issue?
  • Odpowiedz
@Magnifice: każdy na tagu #testowanieoprogramowania powie Ci

bo czasem są powody żeby wsadzić coś co nie jest skarpetką do wyników wyszukiwania skarpetek. Może dlatego że pasuje i ktoś może kupić je w parze. Normalnie to byłby błąd, ale może akurat tu byłoby ok. Dlatego takie testowanie bez dokumentacji jest dużo cięższe ;)

Gdyby np. te labelki zostawały, to niezależnie od dokumentacji, to byłby błąd, szczególnie jeśli strona
  • Odpowiedz