Wpis z mikrobloga

#msalamon
Hej a może by tak spróbować zacząć programować STM32? To nie jest takie trudne. Specjalnie dla Was spisałem wszystko to, co uważam, że jest potrzebne do rozpoczęcia przygody. Na końcu jest najlepsze. Zapraszam :) https://msalamon.pl/arduinowcy-go-nienawidza-odkryl-prosty-sposob-na-to-jak-zaczac-z-stm32/

#programowanie #elektronika #stm32 #arduino #raspberrypi
msalamon - #msalamon
Hej a może by tak spróbować zacząć programować STM32? To nie je...

źródło: comment_Ia7igTGdaT0iKiWnEwwCINWF9groaawP.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@msalamon: zupełnie nie rozumiem ludzi którzy się bawią w jakieś arduino albo pisanie czegoś na atmegi skoro stm jest tańszy, ma gotowe bilbioteki z generatorem cubemx i daje dużo więcej możliwości :D
  • Odpowiedz
@msalamon: Mimo że pracuje w zupełnie innej branży, to w CV wpisałem sobie w dodatkowych umiejętnościach programowanie mikrokontrolerów którego nauczyłem się hobbystycznie. Na każdej rozmowie rekrutacyjnej jaką miałem (ze 3 xD) , pytali się mnie co to jest i czy mogę o tym opowiedzieć, a ja wtedy rozkręcałem się jak katarynka i tak mijała większość rozmowy xD
  • Odpowiedz
@prze_galant: Bo to ide sprzed epoki, co oni tam mają czarno-białe monitory? Po drugie dokumentacja jest słaba. Po trzecie cube wcale takie super nie jest i i tak trzeba grzebać w rejestrach, a dokumentacja jest słaba.
Po czwarte mieszasz 8 bit z 32 bit. Nie widzisz różnicy, masz prawo.
Po piąte Atmel daje dużo więcej jeśli chodzi o ewale, zarówno sprzęt jak i kod.
Po szóste narzędzia atmela są tanie.
  • Odpowiedz
ie widzę sensu pchać się w arduino które nie nauczy tak na prawdę niczego

@prze_galant: Demagogia. Normalny mikrokontroler w architekturze harwardzkiej z ustawionymi na sztywno priorytetami przerwań. Czego tu się nie nauczysz? Jak i tak lecisz na gotowcu to tyle samo "wiesz/umiesz" o stm32.
  • Odpowiedz
rzucasz błotem na arduino ale nawet nie spojrzałeś NIGDY do manuala. Magiczny język arduino to najzwyklejszy C++

@Analityk: w arduino nie "język" (w sensie składni) jest tym EVIL, bo to faktycznie zwykłe CE++, ale komplet - IDE edytora i programatora i całości (koszmarek jakiś, kto tego na notepad++ czy cokolwiek nie wymieni to klops), i najgorsze - biblioteki i rozwiązania z koszmaru jakiegokolwiek dydaktycznego. W sensie "tu masz biblioteke A
  • Odpowiedz
Po szóste narzędzia atmela są tanie.

@Analityk: Które? Programator do STM32, taki od Chińczyka ale działający w 100% jak oryginał, kosztuje 2 euro, nie da się taniej. Nie wiem ile teraz kosztuje programator do Atmela ale do niedawna za mniej niż 150 złotych nie podchodź
  • Odpowiedz
Po siódme sam st wypuścił ośmiobitowce, pewnie nie zrobili analizy rynku tylko hurr durr robim. Okazuje się, że do wielu zastosowań są świetne i ludzie je kupują, z różnych powodów.

Po ósme są jeszcze inne rodziny uC, np. Cypres, Renesas, Microchip świat to nie tylko arm i avr.

@Analityk: Żeby jakiś ARM nie był "wystarczająco najlepszą" opcją, pod względem stosunku mocy do kosztu, to trzeba mieć jakieś naprawdę wyjątkowe zastosowanie.
  • Odpowiedz