Wpis z mikrobloga

@Drakii: nie, to ty nie znasz definicji państwa, jeśli ci się zdaje że uzbrojone bandy rzadzące każdy swoim kawalkiem terenu to państwo. Po drugie, skończ już bełkotać i przeczytaj sobie tekst z instytutu Misesa o bezpaństwowej Somalii ( ͡° ͜ʖ ͡°) najpierw twierdziłeś wolnorynkowcy wcale nie zachywycaja się Somalią a jak ci udowodnilem że to nieprawda, to dostałeś dysonansu poznawczego ( ͡ ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Drakii:

Customary laws develop in a country like Somalia in the absence of a central legislating body. Rules "emerge spontaneously as people go about their daily business and try to solve the problems that occasionally arise in it without upsetting the patterns of cooperation on which they so heavily depend" (Van Notten, 15: 2005). Van Notten contends that the Somali customary law closely follows the natural law and therefore should
  • Odpowiedz
@miejskismog: Twórca tego artykułu oczywiście pisze głupoty bo państwa działają na terenie Somalii cały czas. Powiedz mi jak niby uzbrojona banda która rabuje może mieć cokolwiek wspólnego z wolnym rynkiem?
  • Odpowiedz
@Drakii:

Powiedz mi jak niby uzbrojona banda która rabuje może mieć cokolwiek wspólnego z wolnym rynkiem?

no chyba kpisz( ͡ ͜ʖ ͡) tak właśnie działa wolny rynek bez interwencji państwa że ostatecznie jak widać rządza uzbrojne bandy które robią co chcą z kim chcą. Jak już ci napisalem, to że nie odpowiada to twoim wyborażeniom z wolnorynkowych bajek to twój problem. To tylko pokazuje, jak
  • Odpowiedz
@Drakii: zgadza się, właśnie dodaleś następną cechę bezpaństwowego wolnego rynku - powstają inne ośrodki władzy i dokonują dewastacji waszego ulubionego systemu bez podatków, ubezpieczeń spolecznych i innych "socjalistycznych" wynalazków( ͡° ͜ʖ ͡°) krótko mówiąc poglądy ultrakapitalistyczne to bzdurna utopia dla idiotów
  • Odpowiedz
@miejskismog: "Zresztą kiedyś chyba nawet pisali wprost o Somalii" - trochę podobnych dyskusji już się naczytałem. Wolnorynkowcy powołują się często na Singapur, a Somalia jest przykładem podawanym notorycznie przez przeciwników. Oczywiście link zauważyłem, ale nie podzielam opinii i zdążyłem zauważyć, że wielu nie podziela.

Wolny rynek, niezależnie od kucowskiej wizji świata i socjalistycznego postrzegania, nie odrzuca istnienia państwa, ale uporczywy regulacjonizm. Istnienie prawa jest wręcz wskazane. Jest jednak prawo, które
  • Odpowiedz
@miejskismog: No widzę że się argumenty kończą i zaczyna wyzywanie. xD Wymyśliłeś sobie że państwo to jakaś władza centralna a nie rozumiesz że dla każdego zbuntowanego regionu władzą centralną jest ta która akurat zajęła ten teren.
  • Odpowiedz