Wpis z mikrobloga

@fervi: ja że steem czytam tylko tego detektywa od Rutkowskiego. Dobry, ciekawy blog. Szkoda że się zabrał za to generowanie prądu, bo widać że za bardzo nie ogarnia. Wierzy w jakieś farmazony z darmowa energia, perpetuum mobile... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: No cóż. Natomiast jest już tak źle, że twórcy Steem chcą płacić ludziom za promocje. Moim zdaniem stworzyli do tego zły system ...

Czyli byłem głupkiem ostatecznie
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: Część zarobków, które trafiają teraz do użytkowników, trafią do specjalnej puli, która może iść na teoretycznie dowolny cel, ale z założenia (które moim zdaniem się nie spełni) ma wspierać Steem - marketing, projekty itd.

Oczywiście o ile się uda, ale pracują nad tym, więc moim zdaniem to już przyklepane
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: Parę dni temu jedna gra hazardowa zrobiła exit scam, dzisiaj druga (ale bez scamu - po prostu oddali kasę i nara). Powoli Steem się zwija.

Szkoda tylko, że teraz ja będę tym najgorszym xd
  • Odpowiedz
@fervi: kurde fajny projekt to był. szkoda. ale z drugiej strony ładnie, że oddali hajsy a nie scam.
miałem tam nawet jakieś drobne ale w v1 i jak zmienili na v2 to już mi się nie chciało wpłacać.
  • Odpowiedz
@fervi: Piszesz o jakichś wielorybach a to zawsze była piramida finansowa (gra o sumie zerowej), to jest fundamentalna przyczyna wszystkich problemów
Gdyby ekonomia promowała produktywność to wieloryby nikomu by nie szkodziły, bo każdy by zyskiwał
  • Odpowiedz
@fervi: ale to wynika z piramidy finansowej.
Steem nie ma modelu biznesowego. Drukuje pieniądze z powietrza i "wynagradza" za artykuły. Podparcie wartości tokenów bierze się tylko z spekulantów którzy kupują steem fundując to wszystko, aż dziwne że to działało tyle czasu.
Na treściach można naprawdę zarabiać chyba tylko na dwa sposoby: reklamy i opłaty od czytelników (abonament, mikroopłaty albo datki). Tokeny w takim systemie mają najwyżej sens jako udział w
  • Odpowiedz
@megaloxantha: Pytanie jak zrobić taką na Bitcoinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie no, ale sam przyznasz, że idea fajna. I chciałbym ją rozwijać jakoś (w sensie nie Steem, a ideę)

Od dziś pracujesz dla mnie xd
  • Odpowiedz
@fervi: Jedyna droga do prawdziwie zdecentralizowanego portalu to hostowanie treści samemu.
Możesz postawić sobie na pc node ipfs (albo na raspberry pi czy podobnym), zrobić stronę i dać komuś linka do treści. Będzie działać dopóki któryś node w sieci ma treść dla danego hasha.
Są serwisy gdzie można zapłacić za miejsce na nodzie kogoś innego. $0.14 za GB/miesiąc, więc koszt dla normalnych artykułów to będzie max kilkanaście groszy rocznie.

Treści na ipfs
  • Odpowiedz
@fervi: Ten memo.cash i klon na bsv w dłuższym okresie też nie mają sensu, bo w systemie nie ma opłat za trzymanie danych i udostępnianie ich. Dopóki wszystko w miarę małe to działa, ale za 10 lat blockchain dojdzie przez takie coś do kilkudziesięciu TB i kto to wszystko będzie udostępniał za darmo? Upload kosztuje.

Jak na razie największym projektem opartym na ipfs jest chyba openbazaar (zdecentralizowany market). Powoli coraz
megaloxantha - @fervi: Ten memo.cash i klon na bsv w dłuższym okresie też nie mają se...

źródło: comment_thMmCNb74uuRY7t5mZ7wEOWAxUxeRhJM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Dopóki wszystko w miarę małe to działa, ale za 10 lat blockchain dojdzie przez takie coś do kilkudziesięciu TB i kto to wszystko będzie udostępniał za darmo?

@megaloxantha: Zakładasz, że tak długo BCash i BCashSV będą działać ( )
  • Odpowiedz