Wpis z mikrobloga

Mirki jest problem, gość miał mi przywieźć samochód ze szwajcarii, i przywiózł, jednak na granicy nie wyrobił dokumentu t1, jak to teraz rozwiązać? Wychodzi na to że samochód jest przemycony? Powiedziano mi o mandacie, ale czytałem że mogą nawet skonfiskowac samochód. Czy prawnie mogę obciazyc laweciarza za błąd? Kiedy szukałem transportu liczyłem na to że ktoś wie co robi... #motoryzacja #prawo #samochody #zagranico #szwajcaria
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrzysiekAndrzej kupujesz na firmę czy na osobe prywatną? Pamiętaj ze na umowie musi byc cena ktora oddaje wartosc rynkową mimo ze od siostry. Napisz we wniosku że posterunek urzędu celnego byl zamkniety na granicy. Oni nie powinni laweciarza puścić dalej bez t1.
  • Odpowiedz
  • 0
@glock89 na osobę prywatną, auto na umowie ma niską cenę, po to opinia rzeczoznawcy, jak mówiłem auto ma sporo defeltow, jeżeli była by cena rynlowa wpisana to by przekroczyło znacznie wartość auta. tylko ja nie wiem czy było zamknięte, oni nie mają możliwości tego sprawdzić?
  • Odpowiedz
@KrzysiekAndrzej oni maja swoją taryfę i swoje ceny. Ogolnie w tych czasach jest coraz więcej odpraw bez t1 (aliexpress itd.) tak jak mowilem nie powinno byc problemów będziesz mial fakturę na ta lawete?
  • Odpowiedz
  • 0
@glock89 nie mam. Jedynie rozmowy zapisane, kilku znajomych co sciagalo auta też żadnych umów nie pisali z przewoznikami, i jak widać to jest błąd, tak czy inaczej czekam na opinie i jutro dalej załatwiam sprawę
  • Odpowiedz