Wpis z mikrobloga

@Yakooo: Od zera do programisty
Jestem po technikum inf, planuje isć na studia co prawda zaoczne, pomoglibyście mi w drodze aby zostać programistą?Wiem, że to śmiesznie brzmi, po prostu chciałbym się dopytać co najlepiej byłoby mi opanować, jak wyznaczyć sobie tę drogę, zdając tam jakieś e14 w szkole, najbardziej podobała mi się strona back-end, która wydaje mi się, jest troszkę stabilniejsza niż typowo front-endówka, która za szybko się rozwija do tego, nie potrafie dopasowywać kolorów itd.

Powiedzielibyście mi co najlepiej było sobie przestudiować?
Może dostanę się na PŁ na informatyke, co prawda wiem, że studia a praca to zupełnie coś innego, myślę, że na początku też nie bedę w tyle jak posiedzę na tym mocniej w wakacje.

Na początek kurs C++, potem co? PHP czy Java? Wiem, że to jest strasznie indywidualna kwestia, sam chciałbym znać dobrze dwa języki programowania, w wakacje idzie przyswoić troszkę tej wiedzy (która pomoże mi w dalszej nauce?) Nie chce zmarnować 4 miesięcy w które mógłbym coś poznać, może jakieś środowiska/biblioteki poznać? Co mogę zrobić? Jestem troszkę zagubiony, w co wejść, aby jak najlepiej przepracować te wakacje patrząc z perspektywy, jakbym był zielony w programowaniu a chciałbym nabyć dużo wiedzy typowo back-endowej. Pozdro i z góry dzięki za jakieś porady, poradniki, czy tam kursy, na pewno mi pomogą. Pozdro wariaty! =)

Myślę w przyszłości o JAVA / PHP

#programista15k #programowanie #studia #nauka #praca
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yakooo: nauka C/C++ (głównie C, bo C++ się ostatnio mocno rozwija) pozwoli Ci zrozumieć jak działa komputer i co się dzieje pod spodem. Znająć takie podstawy możesz przerzucić się na dowolny inny język bez większych problemów. Natomiast mogą się pojawić problemy jeżeli byś zaczął np. od python, a później chciał przejść na c++
  • Odpowiedz
@Rogalwpiekarniku: php jest rozlaczne z frontem.

zajmuje sie głównie backendem, a ktos inny frontem. warto znać podstawy by jakieś duperele sobie samemu zrobić i nie zawracać głowy ludziom od frontu.
wg wakatime pracując z frontem spędzam 8% czasu pracy wiec mysle ze jest to wystarczający dowód ze jest rozłączny:)
no i wbrew wszelkim opinia PHP to nie tylko CRUDY (no chyba ze jakis maly projekt)
  • Odpowiedz
@Yakooo
Chcesz wysokich zarobków? COBOL, R
Konsultanci SAP też dobrze zarabiają. A tak poważnie, to C i C++ nauczą Cię pokory i dbałości o szczegóły. Java/.Net to robota głównie w corpo. Profesjonalne wejście w Jave wymaga opanowanie oprócz samego języka i standardowych bibliotek i narzędzi także:
1. Hibernate
2. Spring Framework i pochodne
3.
  • Odpowiedz
@Yakooo: kup sobie grebosza symfonia ++ czy ta najnowsza obejmujaca c++11 (standard). Dzieki temu poznasz podstawy kazdego jezyja (petle itp) oraz dzialania sprzetu pod spodem. A wszystko tak przystepnie opisane ze czasami myslisz, ze autor jakiegos kompletnego idiote uczyl ;)
  • Odpowiedz
@Yakooo: PHP to dobry pomysł jeśli chcesz znienawidzić pracę, programowanie i siebie na resztę życia.

Java jest w sumie okej i ciągle jest rozwijana.

Może tak było w czasach PHP 5.x, ale nie teraz.

Zależy w co chcesz iść.
  • Odpowiedz
Dorzucę coś, od siebie, ponieważ trochę lat już w tym siedzę.
Zgodzę się z przedmówcą, że PHP to łatwa droga do zniechęcenia się do programowania. Ale czego oczekiwać od języka, którego autor sam przyznaje, że nie lubi programować. I chodzi mi tutaj m.in. nadmiar kodu i łatwość pisania brzydko.
Nie polecam C++ jako pierwszego języka programowania. Jest to język o ogromnych możliwościach, ale też wymaga dużo od programisty (chociażby wspomniane wcześniej zarządzanie pamięcią). Z
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@shreeve słyszałem troszkę o pythonie, jednak nie za bardzo wiem do czego go się używa i jak duże jest na niego zainteresowanie. Myślisz że będzie on się rozwijał przez następne lata? I mógłbyś mi powiedzieć jak z nim na rynku pracy? Pewnie orientowałes się trochę. A swoją drogą, jeśli python to szukać jakiś kursów na udemy? Może jakaś ksiazke polecasz? Z Pythonem miałem tylko raz styczność dlatego też nie za bardzo
  • Odpowiedz
@Yakooo: Jeśli chodzi o zastosowania to znacznie szersze niż PHP. Dodatkowo bardzo zdobywa na popularności ze względu na dużo rozwiązań związanych z Machine Learningiem.
Używany często przez duże firmy takie np Google.
Język bardzo popularyzowany w IoT, np ze względu na działanie od razu po uruchomieniu Raspberry Pi.
Do programowania webowego jest trochę frameworków, m. in. wspomniany już przeze mnie Django, który pozwala Ci dużo osiągnąć małą ilością kodu.
Uważam,
  • Odpowiedz
@Yakooo: co do kwestii, skąd się uczyć, sam język nie jest skomplikowany, w sieci znajdziesz za friko mnóstwo tutoriali, na Udemy chyba nawet jakieś kursy za free. No i zostaje dokumentacja (też całkiem spoko wprowadzenie do języka)
  • Odpowiedz