@Yakooo: Od zera do programisty Jestem po technikum inf, planuje isć na studia co prawda zaoczne, pomoglibyście mi w drodze aby zostać programistą?Wiem, że to śmiesznie brzmi, po prostu chciałbym się dopytać co najlepiej byłoby mi opanować, jak wyznaczyć sobie tę drogę, zdając tam jakieś e14 w szkole, najbardziej podobała mi się strona back-end, która wydaje mi się, jest troszkę stabilniejsza niż typowo front-endówka, która za szybko się rozwija do tego, nie potrafie dopasowywać kolorów itd.
Powiedzielibyście mi co najlepiej było sobie przestudiować? Może dostanę się na PŁ na informatyke, co prawda wiem, że studia a praca to zupełnie coś innego, myślę, że na początku też nie bedę w tyle jak posiedzę na tym mocniej w wakacje.
Na początek kurs C++, potem co? PHP czy Java? Wiem, że to jest strasznie indywidualna kwestia, sam chciałbym znać dobrze dwa języki programowania, w wakacje idzie przyswoić troszkę tej wiedzy (która pomoże mi w dalszej nauce?) Nie chce zmarnować 4 miesięcy w które mógłbym coś poznać, może jakieś środowiska/biblioteki poznać? Co mogę zrobić? Jestem troszkę zagubiony, w co wejść, aby jak najlepiej przepracować te wakacje patrząc z perspektywy, jakbym był zielony w programowaniu a chciałbym nabyć dużo wiedzy typowo back-endowej. Pozdro i z góry dzięki za jakieś porady, poradniki, czy tam kursy, na pewno mi pomogą. Pozdro wariaty! =)
Osobiście uważam, że próby nauki programowania od języków C/C++ to nie do końca fajny pomysł ze względu na ilość informacji otaczających to, czego się uczysz, przykładowo: for i in lista: łatwiej zrozumieć niż np for(int i = 0; i < rozmiarListy; ++i) a to tylko jedna z rzeczy, z którymi trzeba będzie się zmierzyć.
Nie mówię o bezmyślnym klepaniu kodu, a schodzenie na niskopoziomowe programowanie szybko odciągnie Cię od rzeczywistego rozwiązywania problemu kosztem walczenia z przedwczesną optymalizacją. A dopóki nie zajmujesz się gamedevem to często taka optymalizacja jest nieopłacalna. A przynajmniej przez ponad 10 lat nie spotkałem się z firmą, dla której ważniejsze byłoby super szybkie działanie kosztem wcześniejszego dostarczenie rozwiązania - nawet takiego z pewnymi brakami. Tutaj wykład, który też przypadł mi do gustu: https://youtu.be/YWwBhjQN-Qw
@InterferonAlfa_STG: niski próg wejścia, dużo ofert i tak samo dużo chętnych. kasa względnie dobra zaczyna sie jak juz reprezentujesz jakis poziom, lecz wielu 'doswiadczonych" wykłada się na banałach. .
netto na fakturze, lecz w niektórych ogłoszeniach widelki sa i ponad 15, to osobiście nie znam nikogo kto parajac sie tylko php ma taka stawke. tzn ~18.
@Rogalwpiekarniku: bootcampy to syf do dojenia hajsu, php traci na znaczeniu bo latwiej teraz jakis prosty backend na nodejs zrobic przy jednoczesnym uzywaniu tych samych struktur danych na frontendzie. A jezzcze lepiej c++ dac na backend i po WS sie laczyc. Proste i wydajne polaczenie.
@rotflolmaomgeez: ale pieprzysz... kto mu kaze uczyc sie zaawansowanego c++? Podstawy do polimorfizmu i ew. podstawy template wystarcza aby latwo zaczac przygode z dowolnym innym jezykiem. Znasz podstawy dzialania innych jezykow - bo taki python to w 95% wrappery na c/c++ xD
@shreeve: no szczegolnie od czasu c++11 takie zarzadzanie pamiecia ciezkie! Masz shared_ptr ktory sam w sumie o to dba a ty nadal mazz kontrole nad czasem zycia obiektu
@InterferonAlfa_STG: python to fajne narzedzie do automatyzacji zadan i szybkiego prototypowania. Ale jest malo wydajny. Ogolnie cale bigdata i machine learning w tym pisza (ale biblioteki napisane sa w c++)
@Zelber: c++ w 98+% jest zgodny z C. Assembker to masochizm i przydaje sie tylko jego podstawowa znajomosc do debugowania niektorych fragmentow oprogramowania.
C++ jest idealny do nauki bo zawiera wiele paradygmatow programowania. Pozwala na plynne uzywanie tegoczego sie nauczysz i przechodzenie z programowania funkcyjnego (C) na obiektowke a pozniej metaprogramowanie. W javie czy c# od razu rzucaja Cie na klasy.
Siedza jak dziala cache itp przyda sie nawet na froncie
@JohnVanClouds: tylko jaki to ma sens, nauka języka tak żeby później nie umieć w nim nic sensownego napisać i od razu przerzucać się na inny język? To już lepiej zacząć od Javy.
@rotflolmaomgeez: Jakbys nie zauwazyl to instrukcje sterujace (if, petle itp) wygladaja identycznie lub bardzo podobnie (python) ale dzialaja identycznie bez wzgledu na jezyk. C++ w przeciwienstwie do Java i C# nie wrzuca uzytkowniak od razu na glebokie wody programowania obiektowego. Mozesz uczyc sie powoli nowych rzeczy i wykorzystywac je od razu w swoim kodzie (wiec nie dziwie sie ze to wlasnie C/C++ sa pierwszymi jezykami
@JohnVanClouds: ile ludzi tyle opinii w temacie ¯\_(ツ)_/¯ ja się nie zgadzam z Twoją, ale nie mówię od razu że "ale pieprzysz". Nie musisz mi pisać referatów, znam dobrze oba języki i problem nauki od początku w obu ;)
@rotflolmaomgeez: moze troche przesadzilem, ale ostatnio czytalem jakis blog goscia co od 15 lat programuje w c++ i proponiwal swoim czytelnikom takie idiotyzmy, ze glowa mala... do tego bardziej doswiadczeni znalezli mase UB w jego kodzie xD
Przedwczoraj jakis artykul wyskoczyl mi goscia co byl na rozmowie o prace w google i mial zrobic jakies zadanko przy nich na probe... to co pokazal to jakas abstrakcja byla... a zadanie mial tak
Jestem po technikum inf, planuje isć na studia co prawda zaoczne, pomoglibyście mi w drodze aby zostać programistą?Wiem, że to śmiesznie brzmi, po prostu chciałbym się dopytać co najlepiej byłoby mi opanować, jak wyznaczyć sobie tę drogę, zdając tam jakieś e14 w szkole, najbardziej podobała mi się strona back-end, która wydaje mi się, jest troszkę stabilniejsza niż typowo front-endówka, która za szybko się rozwija do tego, nie potrafie dopasowywać kolorów itd.
Powiedzielibyście mi co najlepiej było sobie przestudiować?
Może dostanę się na PŁ na informatyke, co prawda wiem, że studia a praca to zupełnie coś innego, myślę, że na początku też nie bedę w tyle jak posiedzę na tym mocniej w wakacje.
Na początek kurs C++, potem co? PHP czy Java? Wiem, że to jest strasznie indywidualna kwestia, sam chciałbym znać dobrze dwa języki programowania, w wakacje idzie przyswoić troszkę tej wiedzy (która pomoże mi w dalszej nauce?) Nie chce zmarnować 4 miesięcy w które mógłbym coś poznać, może jakieś środowiska/biblioteki poznać? Co mogę zrobić? Jestem troszkę zagubiony, w co wejść, aby jak najlepiej przepracować te wakacje patrząc z perspektywy, jakbym był zielony w programowaniu a chciałbym nabyć dużo wiedzy typowo back-endowej. Pozdro i z góry dzięki za jakieś porady, poradniki, czy tam kursy, na pewno mi pomogą. Pozdro wariaty! =)
Myślę w przyszłości o JAVA / PHP
#programista15k #programowanie #studia #nauka #praca
for i in lista:
łatwiej zrozumieć niż np
for(int i = 0; i < rozmiarListy; ++i)
a to tylko jedna z rzeczy, z którymi trzeba będzie się zmierzyć.
Tutaj wykład, który też przypadł mi do gustu: https://youtu.be/YWwBhjQN-Qw
@InterferonAlfa_STG:
C++ jest idealny do nauki bo zawiera wiele paradygmatow programowania. Pozwala na plynne uzywanie tegoczego sie nauczysz i przechodzenie z programowania funkcyjnego (C) na obiektowke a pozniej metaprogramowanie. W javie czy c# od razu rzucaja Cie na klasy.
Siedza jak dziala cache itp przyda sie nawet na froncie
@rotflolmaomgeez: Jakbys nie zauwazyl to instrukcje sterujace (if, petle itp) wygladaja identycznie lub bardzo podobnie (python) ale dzialaja identycznie bez wzgledu na jezyk. C++ w przeciwienstwie do Java i C# nie wrzuca uzytkowniak od razu na glebokie wody programowania obiektowego. Mozesz uczyc sie powoli nowych rzeczy i wykorzystywac je od razu w swoim kodzie (wiec nie dziwie sie ze to wlasnie C/C++ sa pierwszymi jezykami
Przedwczoraj jakis artykul wyskoczyl mi goscia co byl na rozmowie o prace w google i mial zrobic jakies zadanko przy nich na probe... to co pokazal to jakas abstrakcja byla... a zadanie mial tak