Wpis z mikrobloga

ale mówimy o Austrii czy Polsce. Bo mieszasz i naciągasz różne sytuacje pod swoją tezę i sytuację w naszym kraju. Nie znam przepisów austriackich, znam polskie i do nich się odnoszę.

@biesy: mówimy o powszechnej w Europie wykładni, której podlegamy przez obecność w ue.
  • Odpowiedz
ja mówię o samej sprawie, a nie o tym co im prokuratura przypisała.

Może tak, nie mniej mnie nie obchodzi co z tym robi władza, tylko jak obie te rzeczy są przedstawiane w mediach.

@Strzelec_Kurpiowski: No to w przypadku samej sprawy i "usunięciu" Art 196 mamy zatem:

Wrzucenie świńskich łbów
  • Odpowiedz
mówimy o powszechnej w Europie wykładni, której podlegamy przez obecność w ue.

@Strzelec_Kurpiowski: ale coś ci nie idzie, bo ETPC nie orzeka, że "za coś można karać". Trybunał jest WYŁĄCZNIE organem Europejskiej konwencji praw człowieka. Ergo: został utworzony na mocy tej Konwencji i to ona, wraz z dołączonymi do niej protokołami, określa jego kompetencje i sposób funkcjonowania.
  • Odpowiedz
Wrzucenie świńskich łbów do świątyni

vs.

Naklejenie naklejek na śmietnikach

@rzep: wandalizm vs. wandalizm. Mimo różnej ciężkości, to wciąż w obu przypadkach
  • Odpowiedz
ale coś ci nie idzie, bo ETPC nie orzeka, że "za coś można karać". Trybunał jest WYŁĄCZNIE organem Europejskiej konwencji praw człowieka. Ergo: został utworzony na mocy tej Konwencji i to ona, wraz z dołączonymi do niej protokołami, określa jego kompetencje i sposób funkcjonowania.

@biesy: trybunał orzeka co jest łamaniem praw człowieka, a co nie. Uznali, że karanie za mówienie prawdy, która obraża muzułmanów nie jest łamaniem praw człowieka.
  • Odpowiedz
ale odnies sie do meritum, bo zarzucanie lewactwu hipokryzji to oczywistosc, ale dla sprawy zatrzymanej za karykature nie ma najmniejszego znaczenia.

@Bover: przecież ja się do sprawy nie odnoszę, tylko do afery wokół niej.

Sam jestem przeciwny takim akcjom i kobiety powinny mandat dostać za wandalizm i tyle.
  • Odpowiedz
wandalizm vs. wandalizm. Mimo różnej ciężkości, to wciąż w obu przypadkach wandalizm.

@Strzelec_Kurpiowski: Nie, w jednym masz wandalizm świątyni, a w drugim kosza na śmieci. Dlatego jeden nazywany jest profanacją.

Czyli uważasz, że takie coś jak profanacja istnieje i należy za to
  • Odpowiedz
@Strzelec_Kurpiowski: no i jeżeli kobieta została skazana w postępowaniu karnym, a nie cywilnym - jest to absurd. niemniej wszystko rozbija się o prawo na poziomie krajowym: karalność za "bluźnierstwo" zniosły w ostatnich latach Dania, Francja, Islandia, Malta i Norwegia. W Polsce, Austrii czy Hiszpanii, idiotyczne przepisy nadal obowiązują
  • Odpowiedz
TVN nazwał to w tytule "wandalizmem i barbarzyństwem" więc nie wiem na jaki brak krytyki narzekasz:

@rzep: za to przewodnicząca strajku kobiet to popiera.
  • Odpowiedz
za to przewodnicząca strajku kobiet to popiera.

@Strzelec_Kurpiowski: No ok, ale co z tego? Miałbyś też ludzi popierających wywalenie wszystkich gejów z Polski. Nie dyskutujmy o ekstremach.

Poza tym te słowa to cytat z wypowiedzi księdza, a nie stanowisko
  • Odpowiedz
No ok, ale co z tego? Miałbyś też ludzi popierających wywalenie wszystkich gejów z Polski. Nie dyskutujmy o ekstremach.

@rzep: feministki to eksteremum?

Które TVN puszcza jako tytuł artykułu. Rozumiem, że wPolityce puszcza jako tytuł artykułu o sprawie z Kielc wypowiedź kogoś, komu to nie
  • Odpowiedz
Ale jest profanacją świętego wizerunku, jeśli już uznajemy, że takie coś jak profanacja istnieje.

@Strzelec_Kurpiowski: jaka jest definicja profanacji? Kiedy zaczyna się interpretacja artystyczna, kiedy parodia, kiedy komentarz (wyrażony grafiką), a kiedy zaczyna się profanacja?
  • Odpowiedz
Kiedy zaczyna się interpretacja artystyczna, kiedy parodia, kiedy komentarz (wyrażony grafiką), a kiedy zaczyna się profanacja?

@biesy: ja nie wiem. Ja to chciałem jako wandalizm traktować, podobnie jak obrzucanie wieprzowiną meczetu.
  • Odpowiedz
@Strzelec_Kurpiowski: i dochodzimy do meritum: za rozwieszanie kartek w przestrzeni publicznej bez odpowiedniej zgody grozi w najgorszym razie mandat, a nie wjazd smutnych panów o 6 rano.

sęk w tym, że oni wjechali nie dlatego, że ktoś nalepiał kartki, a wjechali z powodu tego CO BYŁO na tych kartkach. wjechali na podstawie kodeksu karnego, a nie kodeksu wykroczeń. niuans? nie sądzę.
  • Odpowiedz