Wpis z mikrobloga

Mircy, czy to jest normalne? Mam mało pamięci RAM na lapku (4 GB), ale na starcie zużycie pamięci RAM jest niemal całkowite (ok. 90%). Laptop zaczął mi się zawieszać, przypuszczałam, że to wina zasobożernego Chrome, ale nawet gdy wszystkie aplikacje czy przeglądarki są wyłączone, zużycie pamięci RAM jest niemal całkowite. Co robić? (,)
#informatyka #komputery #windows10 #pytanie #pytaniedoeksperta
M.....a - Mircy, czy to jest normalne? Mam mało pamięci RAM na lapku (4 GB), ale na s...

źródło: comment_bfBP311y8xRQTTSktSWcyfAsrLG2kh49.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sigmanus: Wiem, że win10 jest dość wymagający, ale wcześniej wszystko ładnie śmigało - pojechałam na święta do rodziny, zostawiłam go na kilka dni, wróciłam i zastałam w takim dziwnym stanie. ( ͡° ʖ̯ ͡°) To laptop do filmów, mirkowania, muzyki, nigdy go nie przemęczałam.
  • Odpowiedz
@MK-Ultra: Jak już sprawdzisz czy jakiegoś syfa nie masz to spróbuj wejść w Registry Editor a potem odź po ścieżce
HKEYLOCALMACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
double click na ClearPageFileAtShutdown i w miejscu Value data wpisz 1
Nie jestem pewnien czy pomoże ale sprawdziłem u siebie i kompa mi nie zepsuło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Gdzieś czytałam, że win10 nie lubi się za bardzo z CCleanerem

@MK-Ultra: Nie wiem jak windows, ale z tym programem nie lubią się ludzie rozumni - jest zbędny, chce instalować szkodliwe adware a na dodatek pewnego razu miał fatalną wtopę z bezpieczeństwem która go w oczach wielu pogrążyła na zawsze.
  • Odpowiedz
@Sigmanus: Chciałam przeskanować do końca, niestety się nie udało, teraz męczę się z aktualizacją systemu, bo niby się po ponownym uruchomieniu laptopa zaktualizowało, ale sprawdzając już po aktualizacji znowu widzę, że jest nieaktualna. Ale zużycie RAM się na szczęście unormowało i jest na poziomie 60 %. Coś brzydkiego siedzi w systemie, ale będę walczyć do upadłego (òóˇ)
  • Odpowiedz
@Sigmanus: Dlaczego brzydki? Ja używam go tylko dlatego, że jest darmowy i się do niego przyzwyczaiłam, zresztą przy moim użytkowaniu to raczej nie potrzebuję jakichś lepszych antywirusów, poza tym w win10 to na dobrą sprawę wystarczy Defender jeśli używasz internetu z głową. To twoje Malwarebytes Antimalware to dobry zamiennik Avasta?
  • Odpowiedz