Wpis z mikrobloga

@atari_XE: biauek wymaga nie ja, mi tu konto nie potrzebne, zaglądam tu gdyż jestem dobrym człowiekiem, szkoda mi ludzi, którzy Cię posłuchają. Z drugiej strony niepotrzebnie, powinna być selekcja naturalna.
  • Odpowiedz
@m00n: Forex, FX (ang. Foreign Exchange) – rynek walutowy o charakterze hurtowym, w ramach którego banki, wielkie korporacje międzynarodowe, rządy, banki centralne oraz inwestorzy instytucjonalni z całego świata przeprowadzają operacje wymiany walut 24 godziny na dobę przy wykorzystaniu sieci telefonicznych, łączy informatycznych oraz systemów informacyjnych (np. Agencja Reutera)[1].
  • Odpowiedz
@m00n: ale przecież regulowany nie oznacza regulacji kursów (ʘʘ)

tylko regulacji zasad działania giełdy to robi np SEC
dlatego nie mogą wejść w US ETFy na BTC bo SEC się nie zgadza bo nie spełniają norm

a krypto nie ma żadnych zasad każdy Janusz może wejść na ten rynek jako giełda, kantor, bank depozytariusz i robić co chce i jak chce
np trzmać wszystkie btc giełdy
  • Odpowiedz
@atari_XE: Patrząc na to w ten sposób to tak. Ale nikt nie może wpłynąć na rynku forex na to że kurs pary walutowej się załamuje. W przypadku rynku giełdowego, giełda ma możliwość zawieszenia kursu z powodu podejrzenia manipulacji kursem spółki.
  • Odpowiedz
@m00n: ale muszą, bo takie są wymogi, mieć w sofcie zabezpiecznie przed manipulacjami na rynku np. flash crashami
silnik giełdy musi zareagować, a jeżeli kogoś namierzą że to robi, jak tego Anglika, który robił flash crashe na NYSE jeszcze zanim były zakazane, to idzie siedzieć, kolesia normalnie odesłali do stanów....na proces, p--------i mu ileś lat chociaż nic nie zrobił co było zakazane,
na rynkach regulowanych manipulacja kursem to serious biznes
  • Odpowiedz
@atari_XE: Jak była sytuacja na franku szwajcarskim, w dniu gdy wycofał się z utrzymywania pegu 1:1 w stosunku do EUR. To Januszom wyzerowało depozyty i zostali jeszcze z kredytem do spłacenia. Myślisz że ktoś się tym przejął? Mogą sobie dochodzić swoich praw w sądzie danego kraju i i tak nic nie ugrają.
Regulacje na tym rynku są tylko dla brokerów żeby wejśc na rynek. Sam rynek cię oszuka, zmanipuluje, wypluje
  • Odpowiedz
@m00n: komisje takie jak SEC mają przede wszystkim chronić inwestorów, wiadomo że to skomplikowane zagadanienia i różnych powodów są wzrosty i spadki, na rynkach regulowanych, każde podejrzane akcje są badane

a ten artykuł jest bzdurny bo to że nie ma globalnego rządu światowego nie oznacza że wszystko na świecie nie jest regulowane :),
  • Odpowiedz