Wpis z mikrobloga

Malowniczo położony i wpasowany w krajobraz miasta, stadion Cracovii.

Miejsce, w którym od 1912 roku stoi stadion, jest najstarszą nadal używaną ligowo lokalizacją stadionową w Polsce

Zza jednej z bramek ponad stadionem, wyłaniają się wieże kościoła Mariackiego i Ratuszowa, zza drugiej bramki widać kopiec Kościuszki. Z Błoń, stadion widoczny na tle Zamku Królewskiego na Wawelu.

Stadion Cracovii został laureatem m.in. nagrody im. Prof. Janusza Bogdanowskiego dla najciekawszej Architektury 2010 roku.
Jury doceniło stadion przede wszystkim za to, że w sposób niezauważalny wypełnił przestrzeń działki położonej zaledwie 1200 m od Rynku Głównego. Zwrócono też uwagę na inne walory obiektu: odpowiednie oświetlenie, fasadę nawiązującą do sąsiadującego ze stadionem gmachu Muzeum Narodowego, staranne ukształtowanie bryły, elegancko wyeksponowaną nazwę.

Zdjecia w komentarzu.

Po przeciwnej stronie stoi wielokrotnie przepłacony stadion, na którym występuje #wislakrakow .

Został laureatem konkursu "Archi-Szopa 2011", czyli został wybrany najgorszym nowym obiektem architektonicznym Krakowa. Nagroda przyznawana corocznie przez specjalne jury oraz samych krakowian.

#cracovia #krakow #fotografia #stadiony #tarnow #tarnovia
fullversion - Malowniczo położony i wpasowany w krajobraz miasta, stadion Cracovii.
...

źródło: comment_8K9L9GcgVN9ZduhOr1zwQIngCdGlzrpM.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypopeq2599: to tylko twoje subiektywne zdanie, wynikające z kompleksów. Stadion Cracovii jest wielokrotnie nagradzany w różnego rodzaju plebiscytach i konkursach.

- Lider Małopolski 2010 dla Miasta Krakowa i MKS Cracovia SSA za przebudowę stadionu Cracovii
- Laureat konkursu architektonicznego "Kraków mój dom" w kategorii architektura użyteczności publicznej
- Nagroda im. prof. Janusza Bogdanowskiego dla architektów stadionu Cracovii
- Tytuł "Budowy Roku" w kategorii obiektów sportowych przyznany przez Polski Związek Inżynierów i
  • Odpowiedz
@fullversion: posądzanie przez kibica Cracovii o kompleksy jest kompletną hipokryzją.Zastanawia mnie czy kiedykolwiek do was dotrze że kibice Wisły myślą o was tylko w kontekście derbów.Im prędzej to do was dotrze tym lepiej.
  • Odpowiedz
@wypopeq2599: nie będę Ci nic tłumaczył, bo sympatycy wisły są odrealnieni. Przykład stadionu najlepszym przykładem. Wy sobie nawzajem wciskacie kity i sami w nie wierzycie, dodatkowo ośmieszając się przy wynoszeniu tych bredni na szerszą, niezwiązaną z wami publikę. Kompleksiarze najwięksi.
  • Odpowiedz
@fullversion: Przez kilka lat pracy jako fotoreporter zaliczyłem już w życiu sporo stadionów i niestety, ale muszę powiedzieć, że ten Cracovii jest jednym ze słabiej wypadających. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fullversion: trudno żebyś mi miał cokolwiek wytłumaczyć jak nie masz argumentów.Stadion cracovii po prostu nie wygląda jak obiekt sportowy.Miałem nieprzyjemność przeciskać się w ciasnych korytarzach tego koszmarku 2 razy w życiu i mam nadzieję że inne imprezy masowe poza meczami cracovii nie będą tam organizowane.Przy czym nie napisałem nigdzie że stadion Wisły jest ładny,bo nie jest,więc nie wciskaj mi kompleksów na siłę.
  • Odpowiedz
@fullversion:
Sląski, Miejski Wrocław, Olimpijski Wrocław, Energa Gdańsk, Narodowy, Inea Poznań, Miejski Gdynia, Zagłębia Lubin.
Oporowski Wrocław wypada porównywalnie.
Gorzej właściwie wypadają tylko stadiony w Legnicy i Głogowie.
  • Odpowiedz
Stadion cracovii po prostu nie wygląda jak obiekt sportowy

@wypopeq2599: kto tak stwierdził? ty? xD ja nie mam argumentów, a to ty póki co lansujesz wyłącznie swoje zdanie.

Przebudowa stadionu Cracovii otrzymała nagrodę I stopnia (najwyższą) w plebiscycie Budowa Roku 2010. Doroczny konkurs organizuje Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa, a obiekt przy Kałuży w Krakowie jest jedyną areną piłkarską wyróżnioną w tegorocznej edycji.

Kapituła Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski
  • Odpowiedz