Wpis z mikrobloga

Mirki, mam zagwostkę : dual boot i startuje Ubuntu a chcę aby standardowo Winda bootowała. W tej chwili muszę F12 wywołać grub menu i wybrać Windę która jest na 2 miejscu.

gdzie grzebać : w Biosie czy w Ubuntu w terminalu zmieniać ustawienia grub ? W tej chwili po włączeniu nie dotykając nic bootuje Ubuntu, chcę windows.

Laptop Lenovo Yoga 2 pro, Win 8.1 64bit jeśli to ma znaczenie (Ubuntu doinstalowane "alongside")

#pcmasterrace #komputery #linux #windows
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kryspin013 dzięki, spróbuję , wyduckduckgowałem sobie jakieś tipsy jak zmienić to menu, mam nadzieję że pójdzie, bo ogólnie to Ubuntu już jest leciwe, chyba 14.04 i nawet się krzaczą updaty, w ogóle to kiedyś zrobiłem z tego Kubuntu bo chciałem bajery i wodotryski (wobbly windows i prześwity) a uruchamiane rzadko, ostatnio prawie wcale.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: @qarmin: grzebanie w configu grub'a nic nie dało - pomimo zmiany wartości w DEFAULT na =1 (czyli pozycję drugą - Windows) dalej bootuje Ubuntu bez żadnego menu. Po wywołaniu menu F12, wciąż kolejność jest taka sama: Ubuntu , Windows.

Chcę aby startował Win bez żadnych menu bez niczego. Po zmianie na Legacy w Biosie, w ogóle nic nie wystartowało. Hm...
  • Odpowiedz
@snwptest: odróżniaj uefi od biosu? Masz uefi czy bios? Bo jeśli to uefi to po prostu w ustawieniach zmieniasz kolejność bootowania na windows i tyle. Na liście z ustawieniami w uefi będziesz miał jednocześnie dyski jak i systemy operacyjne.
  • Odpowiedz