#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait Hej, wybrałem sobie język programowania java ale bez studiów raczej będzie mi ciężko się wbić w rynek. Jaki język jest popularny i miał niski próg wejścia, co byście polecili dla osoby co nie ma studiów? mam już ponad 2X+ lat i mam dosyć gównoprac, chce się przebranżowić.. Z góry dzięki
@Przegrany_Joker: 1. Aby pracować zdalnie musisz mieć doświadczenie zawodowe i coś sobą reprezentować. Nikt nie zatrudni zdalnie osoby bez doświadczenia. 2. Co to znaczy "wybrałem sobie Jave"? Robisz coś w Javie? Napisałeś cokolwiek? 3. Za granicą taki sam próg wejścia jak w Polsce, ale przegrywasz z lokalsami. Firmy najpierw biorą ludzi lokalnych, potem imigrantów. 4. Sprawdź sobie co teraz trzeba umieć, żeby być programistą Javy i się tego naucz. Jak
@Przegrany_Joker: Chłopie, już to tu kiedyś pisałem: nie spinaj d--y o studia. Serio. Skończyłem IT ponad dekadę temu i wiesz ilu ludziom pokazywałem dyplom? Nikomu k---a. Tak, nikomu. Nigdy nikogo, na żadnej rozmowie nie interesował mój dyplom. Jak nie będziesz wbijał na stanowisko faktycznie wymagające jakiejś konkretnej wiedzy (matematyka/fizyka/statystyka/ekonomia/...) to śmiało możesz po podstawówce atakować. Masz znać i rozumieć język i techniki którymi się posługujesz. Masz pisać dobry kod, przejrzysty,
@Przegrany_Joker: jesli chcesz sie nauczyc w pol roku to nie licz w IT na cs lepszegoo niz gownoprac (jak to okresliles). Coz, zeby zarabiac, to albo trzeba miec szczescie, albo umiejetnnosci, sama znajomosc jezyka nie wystarcza.
@idiot: To, że nikt nie wymagał od Ciebie okazania dyplomu, to nie znaczy, że nikt nie przywiązywał uwagi do Twojego wykształcenia podanego w CV. Gdybyś miał tam np. kulturoznawstwo, to teraz pewnie na start 95% rekruterów by Cię olało, nie patrząc nawet na portfolio, bo po co, skoro jest 10 innych kandydatów z informatyką.
@spawacz_noob: A mnie się wydaje, że większość nawet tych projektów nie sprawdzi. Teraz podobno na jedno miejsce juniorskie (mówię o front-endzie js) jest kilkadziesiąt chętnych. Pierwsze sortowanie CV przez rekrutera może być na zasadzie: ścisły - humanista. I tak oleje wszystkich humanistów, no chyba że mieli w CV coś ciekawego, może jakieś doświadczenie w sprzedaży czy coś.
Wydaje mi się, że humaniści mają start wtedy, kiedy brakuje tych ze ścisłym
@lunaexoriens: Wnioskujesz czy ludzie są ścisłowcami, czy humanistami po skończonych studiach? W ogóle dzielisz ich na humanistów i ścisłowców? Brak słów.
@HAL__9000: Nie wnioskuję. W wypowiedzi dzielę ludzi na humanistów i ścisłowców, bo przyjąłem kryterium rodzaju ukończonych studiów. Sam mógłbym być równie dobrze humanistą, ścisłowcem albo artystą. Według mnie to głównie kwestia wyrobienia.
@trustME: Netflix to mial problem I programiści pisali tam własne rozwiązanie do pobierania danych bo to co było... Było zbyt wolne ¯_(ツ)_/¯
Napisałem tak bo jestem zażenowany bałaganem w tym języku. Ty z bliżej nieokreślonych powodów wziąłeś to dosłownie. Nie wiem kto by stwierdził że w najpopularniejszym języku ogólnego zastosowania nie da się czegoś zrobić.
Dobrze że powstaje WebAssembly bo to ma w końcu jakaś poważna wydajność
@HAL__9000: ludzie się dzielą na takich. Mają naturalne predyspozycje i rozwijają się w określonym kierunku. Wg ciebie to pani Jadzia z zieleniaka jutro będzie programować? Albo jakaś Natalia z ASP... Przesiądzie się na ASP.NET i będzie robić serwisy (⌐͡■͜ʖ͡■)
Jak ktoś chce pracować bez studiów to: a) zakładam, że uczył się i sam programował minimum rok-dwa b) polecam napisać jakieś open-source'owe projekty, wstawić na GitHuba i dopisać do CV
Jeśli ktoś liczy, że bez studiów, bez długiej nauki własnej, świeżo po studiach/zmianie branży załapie się na coś ponad 3k-4k to się zdziwicie. Na starcie przegrywacie z większością, która ma te studia, często nawet już w liceum/technikum coś dłubali przy kodzie i
na start 95% rekruterów by Cię olało, nie patrząc nawet na portfolio, bo po co, skoro jest 10 innych kandydatów z informatyką.
@lunaexoriens: Chyba takich z zerowym doświadczeniem. Obserwuję co do nas do firmy przychodzi po informatyce i wierz mi - ostatnią rzeczą na którą patrzymy jest wykształcenie bo nie raz się przekonaliśmy że nie warto.
#pracait
Hej, wybrałem sobie język programowania java ale bez studiów raczej będzie mi ciężko się wbić w rynek.
Jaki język jest popularny i miał niski próg wejścia, co byście polecili dla osoby co nie ma studiów?
mam już ponad 2X+ lat i mam dosyć gównoprac, chce się przebranżowić..
Z góry dzięki
CHce ogarnąć jakiśjęzyk żeby zdalnie można było coś skrobać
2. Co to znaczy "wybrałem sobie Jave"? Robisz coś w Javie? Napisałeś cokolwiek?
3. Za granicą taki sam próg wejścia jak w Polsce, ale przegrywasz z lokalsami. Firmy najpierw biorą ludzi lokalnych, potem imigrantów.
4. Sprawdź sobie co teraz trzeba umieć, żeby być programistą Javy i się tego naucz. Jak
Pol roku naukiod zera -junior php dev here
Wcxesniej spawacz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wydaje mi się, że humaniści mają start wtedy, kiedy brakuje tych ze ścisłym
Napisałem tak bo jestem zażenowany bałaganem w tym języku. Ty z bliżej nieokreślonych powodów wziąłeś to dosłownie. Nie wiem kto by stwierdził że w najpopularniejszym języku ogólnego zastosowania nie da się czegoś zrobić.
Dobrze że powstaje WebAssembly bo to ma w końcu jakaś poważna wydajność
a) zakładam, że uczył się i sam programował minimum rok-dwa
b) polecam napisać jakieś open-source'owe projekty, wstawić na GitHuba i dopisać do CV
Jeśli ktoś liczy, że bez studiów, bez długiej nauki własnej, świeżo po studiach/zmianie branży załapie się na coś ponad 3k-4k to się zdziwicie. Na starcie przegrywacie z większością, która ma te studia, często nawet już w liceum/technikum coś dłubali przy kodzie i
@lunaexoriens: Chyba takich z zerowym doświadczeniem. Obserwuję co do nas do firmy przychodzi po informatyce i wierz mi - ostatnią rzeczą na którą patrzymy jest wykształcenie bo nie raz się przekonaliśmy że nie warto.