Wpis z mikrobloga

Jak bardzo waga roweru ma wpływ na prędkość i łatwość jazdy? Mam w piwnicy jakiegoś podstawowego trekkinga, mógłbym go ogołocić z błotników, bagażnika itp. zyskując na tym z 2kg. Niby mniej masy do przemieszczenia, więc mniejszy wysiłek, ale nie wiem czy w ogóle warto mi się w to bawić bo w sumie więcej wagi można stracić lżej się ubierając, zostawiając niepotrzebne rzeczy. Interesują mnie wycieczki tak do 30 kilometrów w tempie 15-20 na godzinę.
Przez ostatnie 3 lata przejechałem z 20 kilometrów, a jeszcze wcześniej to na komunijnym kilkanaście lat temu więc nie mam pojęcia o temacie.
#rower
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bolszoj: O ile nie jesteś 85-letnim staruszkiem o stylu ślimaka, to te 2 kg powinny dla Ciebie mieć niewielki wpływ na jazdę, czysta fizyka. Nie likwiduj błotnika i bagażnika itp., przydadzą się. Jak na Twoje wycieczki, to zdecydowanie 2-5kg nie ma dużego wpływu, sam się na takie wyprawiam w wakacje, 30-45km i jest okej.
  • Odpowiedz
@Bolszoj: niska masa roweru jest dobra, jak jeździsz albo pod górkę, albo wolno ;)

Powyżej ~20km/h opór powietrza zaczyna przewyższać opór tarcia, więc masa 'traci' na znaczeniu.
  • Odpowiedz
@Bolszoj: w poprzednim sezonie, przy wadze własnej ~92kg jeździłem trekingiem prawie codziennie, od 20-40km... Żadnego znaczenia nie mają 2kg czy 5kg. Szkoda zachodu z demontowaniem, bez błotników po deszczu brudny będziesz ;)
  • Odpowiedz
@Bolszoj: pobaw się ze starym rowerem bo jest to mało odczuwalne. Jak już zdecydujesz się na nowy to będziesz wiedział czego szukać, chyba że jesteś gościem który wbija do sklepu wyciąga 5 k i mówi poproszę rower
  • Odpowiedz