Wpis z mikrobloga

Dzieeń dobry Mirko! Dzisiaj wrzucam przepis na
ciekawą odmianę gulaszu- z kapustą kiszoną. Popularny głównie w Austrii i Czechach, trochę z nim tak jak z fasolką po bretońsku - w Szegedzie nikt o nim nie słyszał ( ͡º ͜ʖ͡º) na Węgrzech taka odmiana gulaszu znana jest jako gulyás à la Székely.
Jakby go nie nazywać jest pyszny i bez zbędnych kombinacji ma super makro!

Użyjcie dobrej papryki w proszku, dowolnie ustalając proporcje słodkiej i ostrej.

Gulasz szegedyński

500g wieprzowiny ( u mnie karkówka)
60g smalcu
200g cebuli (1 duża)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
2-3 łyżeczki papryki w proszku
200ml wody/bulionu
400g kiszonej kapusty
100g kwaśnej śmietany 18%
Sól i pieprz, opcjonalnie pasta paprykowa

Rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy i przesmażyć minutkę. Dodać cebulę pokrojoną w pióra i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć. Zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości mięsa ok 1-1,5h
Dodać kapustę kiszoną ( posiekaną jeśli trzeba) i gotować jeszcze ok 20 minut, uzupełniając zredukowaną wodę/bulion. Na
koniec zaprawić śmietaną. Ewentualnie dodać też pastę paprykową)
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany słodką papryką.

MAKRO (z wodą i bez pasty paprykowej)
1887kcal 152T 104B 22W
PORCJA [1/3]: 629kcal 51T 35B 7W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeń dobry Mirko! Dzisiaj wrzucam przepis na 
 ciekawą odmianę gulaszu- z...

źródło: comment_CJGodXAMhrUQg9Ot4hnEj9vGlDk2r5GT.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PurpleHaze: na Twoim miejscu dodałbym jakiegoś zamiennika. Żeby zrównoważyć kwaśność kapusty. Trochę masła albo po prostu więcej smalcu.

btw, moja różowa jest weganką, ja na keto. 3/4 posiłków które jemy wspólnie to i tak dwa osobne dania :)
  • Odpowiedz
Jeden rodzaj mięsa, bez sliwek, grzybów, wina? Ze śmietaną?

@chixi: odejmij śmietanę i normalny bigos. Nie każdy daje sliwki, grzyby i wino bo nie każdy lubi. Tak samo jak kiełbasę.
  • Odpowiedz
  • 0
@3mielu dla mnie normalny bigos to miks kiszonej i słodkiej kapusty, kilka rodzajów mięsa, liść laurowy, ziele angielskie, nie dodaje za to kminku ani papryki w proszku.
Smakowo też moim zdaniem są sobie raczej odległe
  • Odpowiedz
@chixi: Tylko takie marketowe czy z jakichś stoisk z beczek, nic takiego swojskiego nie znajdę, też lubię kwaśne, ale nie wiem czy to się rozejdzie po całości, w sumie chyba powinno
  • Odpowiedz