Wpis z mikrobloga

Opłaca się kupić takie kabelki https://www.banggood.com/A129-Car-Camera-3-Wire-ACC-HK3-Hardwire-Kit-for-Parking-Mode-p-1379471.html?cur_warehouse=CN co by kamerkę Viofo A129 podłączyć do akumulatora?

Generalnie to fajnie jakby ten sterownik miał wyłącznik, bo nie potrzebuje aby zawsze po wyłączeniu samochodu kamerka mi nagrywała, ale przecież zawsze mogę mógł kabel z kamerki wyciągnąć( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kamerasamochodowa
#banggood
#viofo
  • 15
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jabukasiga: ten sterownik jest uzupełnieniem/upgradem trybu parkingowego, jest o tyle fajny że jego głównym zadaniem jest ochrona akumulatora przed rozładowaniem a do tego jest również zasilaczem, 12/24V do 5V. Do wyboru są 4 wartości napięcia akumulatora poniżej którego zasilanie kamery zostanie odcięte by nie rozładować akumulatora.
W przypadku kiedy planujesz tylko okazyjnie zostawiać kamerę w trybie parkingowym używanie tego akcesoria myślę że jest zbyteczne. Można to rozwiązać przełącznikiem dwupozycyjnym za 2-4zł
@PaulStone: dzięki za wyczerpującą wypowiedź :) W sumie jeśli jest to zasilacz i ochrona akumulatora w jednym, to w sumie mógłbym to podłączyć i nie martwić się niczym, w szczególnościj czy włączać tryb czy nie za każdym razem jak wysiadam.
  • 0
@PaulStone: a mi by się przydała opcja w sofcie, żeby kamerka się wyłączala np po 30 minutach bez znacznych zmian wskazań gpsa. Boję się, że prędzej czy później zapomnę wyłączyć/wyjąć kamerkę, a u mnie w samochodzie zasilanie nie jest odcinane po wyjęciu kluczyka. Nie byłoby potrzeby kombinować z dodatkowym sprzętem i niestandardowym podłączaniem.
@jabukasiga:
  • 0
@jabukasiga: tego ci nie powiem, już mam założoną w aucie więc i testów ciężko robić ale jak testowałem ją ile bierze z 5V to wyszło między 450-500ma w każdym trybie. Nie wiem ile taki zasilacz by dać te 5V-500mA pociągnie z 12V.
  • 0
@archive: możesz udzielać się na forum viofo, napisać do viofo polska. Oni bardzo dużo zmian wprowadzonych w sofcie zrobili bazując na opiniach i sugestiach użytkowników.
  • 0
@labik126: zgodnie ze sztuką wypadało by to podłączyć przy skrzynce z bezpiecznikami gdzie są oba plusy. Ale jak chcesz iść na łatwiznę to polecam zrobić tak jak ja. Akurat miałem dość mało rozbierania żeby się dostać do tyłu radia samochodowego a tam masz masę, plus po stacyjce i główny. Przeważnie, trzeba sprawdzić. Prowadząc kabel trzeba uważać na kurtyny itp żeby nie puścić go tak że zablokuje ją i się nie rozłoży
@jabukasiga: jak nie zostawiasz auta na długo to podłącz po prostu pod stałe zasilanie. Ja tak mam i najdłużej auto stało chyba tydzień i mimo to nie rozładowało akumulatora. Oczywiście tryb parkingowy włączony więc jeśli w kadrze nic się nie dzieje to kamera nie nagrywa tylko się usypia.
@Paviarotti tydzień to długo. Najgorzej jak auto zaparkuje koło domu i domownicy chodzą koło niego itp to często musiałaby się włączać... Autem jeżdżę często, dłużej jak 2 dni to nie stoi