Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: po tym " apt install proxmox-ve postfix open-iscsi " wywaliło jakieś błędy ale instaluej jeszcze raz debiana i zobaczymy. Wtedy dam więcej wskazówek ale ogólnie wywaliło jakieś błędy
  • Odpowiedz
@Kryspin013: oczywiście że bezmyślnie bo się na tym nei znam i nie mam czasu się zagłębiać teraz. Za dużo czasu by to pochłoneło dla tego co chcę osiągnąć
  • Odpowiedz
bo się na tym nei znam

@ozzi91: No i mamy rozwiązanie zagadki xD

Równie dobrze mógłbyś brać się za naprawę samochodu, coś z----ć i krzyczeć, że samochody są z-----e bo nie miałeś czasu się nauczyć jak poprawnie żarówkę wymienić xD

• Odpowiedz
@Kryspin013: @kot_gagarina: cofam co powiedziałem. Tzn musiałem jednak coś z----ć, albo szczęście, zreisntalowałem debiana bez środowiska ale konfiguracja wlan mnie przerosła więc zainstalowałem z cinamonem i tutaj o dziwo wszystko się ładnie poinstalowało i będę męczył/uczył się jak ogarnąć dockera
  • Odpowiedz
@ozzi91: Wiesz - nie zawsze problemem jest system. Znam gościa co leżał i bezmyślnie klikał w windowsa na laptopie. Potem mówił, że faktycznie wyskakiwały jakieś błędy ale nie czytał i klikał OK. System się zresetował i pojawiła się czyściutka Vista odtworzona z recovery.

Także, tego...
  • Odpowiedz
@kot_gagarina: @Kryspin013: noi oczywiście nie dałem sobie rady, mam nadzieję że mi pomożecie.

Ogólnie to mam laptopa i pc podłączonych do jednej sieci. Ip lapka to 192.168.100.3, maska 255.255.255.0 gateway 192.168.100.1. Laptop z proxmoxem ma tylko inne ip tj 192.168.100.6. By stworzyć VM muszę jakoś dodać "mostek" a poandto tak samo było napisane w instrukcji by tak zrobić https://pve.proxmox.com/wiki/Install_Proxmox_VE_on_Debian_Stretch - Connect to the Proxmox VE web interface

Jak wpisuję w
  • Odpowiedz
nie mogę edytować więc piszę poniżej, ten taki menadżer połączeń co jest w budowany w środowisko nie zapisuje configu internetu do pliku /etc/network/interfaces . Więc pewnie trzeba manualnie dodać, bo narazie w configu proxmoxa jest tylko połączenie ethernet a ja laptopem łączę się przez wifi. Będę musiał sobie jakoś z tym poradizć
  • Odpowiedz
ten taki menadżer połączeń co jest w budowany w środowisko nie zapisuje configu internetu do pliku /etc/network/interfaces

@ozzi91: Bo nie będzie, network manager przechowuje config sieci u siebie.

Btw, sprawdzałeś w ogóle czy nazwy interfejsów sieciowych ci się zgadzają?
  • Odpowiedz
@Kryspin013: właśnie się nie zgadzają :D w proxmox (/etc/network/interfaces) mam eno1 a w netowrk manager coś innego tylko już nie pamietam i nie mam jak tego sprawdzić. ale chyba coś wlo1
  • Odpowiedz
@Kryspin013: tak właśnie z tej komendy się dowiedziałem że coś nie gra. Ale myślę, że jakoś mi się uda to ogarnąć - w sensie jak dodam to interfaces dobrze skonfigurowane połączenie wlan to będzie śmigać? :P
  • Odpowiedz