Wpis z mikrobloga

No niech ktoś powie że jakikolwiek #linux to jest k---a mądry system to zabije. Instaluje świezutkiego #debian i na nim próbuje #proxmox bo oczywiście installer proxmoxa się nie odpala sam na moim lapku i c--j. Zgodnie z pordanikiem ze strony proxmoxa kopiuje bezmyślnie komendy jedna po drugiej i c--j, nie działa. Czy to jest k---a normalne?
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kryspin013: problem jest chyba w tym, że proxmox nie widzi połączeń spoza interfaces takich jak networkmanager. Dlatego też nie mogę utworzyć mostka między wifi (wlo1) a tym nowym połaczeniem jakimśtam. Najpierw trzeba jakoś przełączyć połączenie do interfaces i dopiero ono się pojawi do wyboru w proxmox i dopiero będzie można zrobić mostek
  • Odpowiedz
@ozzi91: Yyyy. To tak nie działa. Network manager to zbiór rozwiązań jako nakładka na interfejsy sieciowe w linuksach. Network manager nie izoluje w żaden sposób interfejsów sieciowych. On jedynie nakłada konfiguracje na interfejsy sieciowe. Więc urządzenia sieciowe zarządzane przez network managera są w systemie wykrywane jako normalne urządzenia sieciowe z poprawnie przydzielonym ip itp. Nie ma dużego znaczenia czy byś skonfigurował je ręcznie czy przez network managera.

Dlatego też nie
  • Odpowiedz
@Kryspin013: nie mogę go tam dodać właśnie. Bo on nie istnieje w interfaces. Mój plik interfaces zawiera

source /etc/network/interfaces.d/*

auto lo
iface lo
  • Odpowiedz
@ozzi91: Mea culpa, jednak masz rację:
https://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/2012-March/148676.html

Tylko będziesz musiał wyłączyć network managera. Możesz to zrobić z gui klikając na ikonkę sieci odznaczając ikonkę "enable networking" lub odpowiednik w j. polskim. Nie odznaczaj tylko "enable wifi" bo wtedy blokujesz kartę wifi softwaerowo (interfejs jest zablokowany i nie da się nim zarządzać). Drugim sposobem jest wyłączenie networkmanagera przez systemd:
sudo systemctl stop NetworkManager # wyłączy ci networkmanager ale po reboocie się znowu
  • Odpowiedz
@Kryspin013: udało mi się jakoś skonfigurować ten plik, mam internet na lapku nawet po wyłączeniu NetworkManagera. Wszystko by było ok, ale oczywiście po stworzeiu mostka wywala mi neta. Nie wiem w sumie jak powienienm to skonfgirować. czy ip adress powinien byc taki sam jak obecny ip laptopa? tutaj co mi wygenerowało po wyklikaniu w proxmox (docelowo bez+)

+auto vmbr0
+iface vmbr0 inet static
+ address 192.168.100.6
+
  • Odpowiedz
@Kryspin013: dobra jakoś się udało :) tylko jedna sprawa, jak instaluję np debiana na vm, to nie wykrywa mi żadnego internetu wifi, tak powinno być? zastanawiam się właśnie czy coś źle kliknąłem czy tak musi być
  • Odpowiedz
@Kryspin013: no dobra, nie wykrywa to jedno, przez to w trakcie instalacji nie mogłem pobrać np gui bo mam tą okrojoną wersję instalki i chciałbym ją jakimś cudem połączyć z internetem - mówimy o debianie w maszynie wirtualnej

Co zrobiłem po zalogowaniu się na konto roota : wpisałem w konsoli ip a. Wsykoczyły 3 pozycje, lo, ens18, i ens19 która dodała się po dodaniu karty sieciowej w zakładce hardware i to
  • Odpowiedz
@Kryspin013: może inaczej zadam pytanie.
Powiedzmy ze manualnie udało mi sie skonfigurowac moje eno1 tzn mam ip np 192.168.100.6, maske 255.255.255.0, brame 192.168.100.1

Jakie ustawienia powinien miec interfejs vmbr0
ip to samo czy inne? to samo z brama i maska?

W zasadzie pozniej powininem na vm jak juz mi wykrywa bridge wpisac w interfaces (ten zobaczony poprzez "ip a") "iface en18 inet dhcp" i powinno byc ok?
  • Odpowiedz