Aktywne Wpisy

saintie +62
chcialam wam tylko przypomniec, ze mam najladniejsza d00pe, nie tylko na wykopie ale tez na calym swiecie🙂↕️
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Xianist +236
Podatek katastralny jest w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Szwecji. No ale w Polsce mamy "biednych" emerytów, przez których nie można sensownie opodatkować nieruchomości. W innych krajach tych ludzi nie nazywa się biedakami tylko po prostu landlordami i rentierami, którzy nie powinni być uprzywilejowani kosztem pracującej reszty.

source /etc/network/interfaces.d/*
auto lo
iface lo
https://pve.proxmox.com/pipermail/pve-user/2012-March/148676.html
Tylko będziesz musiał wyłączyć network managera. Możesz to zrobić z gui klikając na ikonkę sieci odznaczając ikonkę "enable networking" lub odpowiednik w j. polskim. Nie odznaczaj tylko "enable wifi" bo wtedy blokujesz kartę wifi softwaerowo (interfejs jest zablokowany i nie da się nim zarządzać). Drugim sposobem jest wyłączenie networkmanagera przez systemd:
sudo systemctl stop NetworkManager # wyłączy ci networkmanager ale po reboocie się znowu
+auto vmbr0
+iface vmbr0 inet static
+ address 192.168.100.6
+
Co zrobiłem po zalogowaniu się na konto roota : wpisałem w konsoli ip a. Wsykoczyły 3 pozycje, lo, ens18, i ens19 która dodała się po dodaniu karty sieciowej w zakładce hardware i to
Powiedzmy ze manualnie udało mi sie skonfigurowac moje eno1 tzn mam ip np 192.168.100.6, maske 255.255.255.0, brame 192.168.100.1
Jakie ustawienia powinien miec interfejs vmbr0
ip to samo czy inne? to samo z brama i maska?
W zasadzie pozniej powininem na vm jak juz mi wykrywa bridge wpisac w interfaces (ten zobaczony poprzez "ip a") "iface en18 inet dhcp" i powinno byc ok?