Wpis z mikrobloga

Korzysta ktoś z pompki do odsysania oleju przy wymianie? Faktycznie ściąga olej lepiej, niż spuszczanie przez korek spustowy? Chciałbym mieć możliwość wymiany oleju pod blokiem i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Samochód postawiłbym delikatnie z górki, aby było jak najwięcej oleju przy bagnecie, gdzie będzie się wkładało rurkę do odsysania.

Pytam na ile to skuteczne, bo przy robieniu płukanki byłaby lipa, gdyby mi tam coś zostało... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motoryzacja #samochody
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a nie lepiej przeplukac tanim olejem i dopiero wymienic na wlasciwy?

@bauaganov: a co mi da płukanie świeżym olejem? Ile mam płukać? 2,3,4 tysiące? i co i znowu zmieniać olej z filtrem? Jaki to ma sens? Nafta 13zł kosztuje za 500ml, 15 minut na wolnych obrotach i tyle.

Musisz płukać?

@wykopyrek: a czemu mam nie płukać? Polecam kiedyś spróbować.
  • Odpowiedz
@Zielony34: z rozpędu po srogiej imprezie wlałem płyn do chłodnic zamiast oleju. Pojechałem do mechaniora na płukanie i wróciłem z nowym olejem i filtrem.
Ale to było raz.
Polecam kiedyś spróbować tankować do auta przez cały okres użytkowania najtańszy olej spełniający normy.
Zgadnij czy jeździ tak samo?

• Odpowiedz
Polecam kiedyś spróbować tankować do auta przez cały okres użytkowania najtańszy olej spełniający normy.

Zgadnij czy jeździ tak samo?

tak, jeździ tak samo

@wykopyrek: mnie to nie interesuje, co do auta lejesz, dla mnie to możesz nawet tam naszczać. jak ktoś chce mieć porządną ochronę przy pałowaniu pod czerwone ple, ochronę koła zmiennych faz rozrządu zimą i łatwiejszy rozruch, to ma do tego prawo. Później się jeden z drugim januszem
  • Odpowiedz
@Zielony34: zawsze slyszalem o plukaniu wynalazkami horror historie - razem ze starym olejem wyplukujesz sparciałe fragmenty uszczelek co z czasem objawia sie wyciekami. A tak z ciekawosci to jaki silnik?
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopyrek człowieku, p--------z jak potłuczony. Wierz sobie w co chcesz i jeśli lubisz z siebie idiotę robić - twoja sprawa. Płukanka trwa 10 do max 15 minut dolewana do starego oleju przed spuszczeniem - tylko tyle.

Dwa - popatrz, jak regularne stosowanie czyści silniki, odblokowuje zapieczone pierścienie olejowe [sam znam dwa przypadki osobiście] pozwala odblokować odmę. Jak ci mechanik p------i bzdury a ty to łykasz, jak pelikan - twoja sprawa, ale
  • Odpowiedz
@Weisswurst: u mnie akurat konstrukcja miski olejowej jest prosta i foremna.

Kolego, ale to chodzi o dostęp od góry. Czy wężyk tam zejdzie. Ja mam to urządzenie i stoi może trzy razy użyte, a wziąłem to od kolegi, bo dał mi to za dobrą flaszkę, bo on dostał za darmo od dostawcy oleju i użył też trzy razy jak odkręcić spustu się nie dało, a klient płakał, że nie ma
  • Odpowiedz