Aktywne Wpisy

zlotybrek +21
#kiszak #bekazludologuff Jebiemy tu po ludologach, kaszki z pyrami i całej tej ekipy spierdoxów. A może zróbmy tu nitke na kanały o grach, które warto obejrzeć w ramach odtrutki? Ode mnie ten szef - UncleMroowa którego Sonic Maraton to najlepsza seria na YT
źródło: image
Pobierz
HakunaMattatta +40

Jaka jest praktyczna wykładnia art. 11 Ustawy o stopniach i tytułach - tj. czy do wniosku o otwarcie przewodu doktorskiego konieczny jest faktycznie wydrukowany artykuł, czy wystarczy zaświadczenie o przekazaniu artykułu do publikacji (po recenzjach itp.) ?
#doktorat
Komentarz usunięty przez autora
Wynika to wprost z brzmienia artykułu 11 ust. 2. Dziwi mnie pogląd ,że "na ogół wszędzie uznaje się zaakceptowany artykuł".
Zwracam uwagę, że w przypadku jeżeli ktoś się przyczepi kiedyś, to takie postępowanie będzie bezwzględnie nieważne.
Istnieje praktyka i to jak się okazuje dość powszechna, że wystarczy zaświadczenie. Źródło informacji - redakcje kilku czasopism. Nikt jakoś potem tych uchwał o otwarciu nie uchylał.
No i kolejna sprawa, czy opublikowanie artykułu w terminie po podjęciu uchwały konwaliduje ew. wadę postępowania.
Stąd właśnie pytanie
@rewter: ale tutaj sytuacja jest jasna:
wydrukowana lub przyjęta do druku monografia
LUB
Warunkiem wszczęcia przewodu doktorskiego jest posiadanie wydanej lub przyjętej do druku publikacji naukowej w formie książki lub co najmniej jednej publikacji naukowej w recenzowanym czasopiśmie naukowym wymienionym w wykazie czasopism naukowych (...).
Funktor "lub" to tzw. alternatywa nierozłączna. Oznacza, że równoważne części zdania mogą być spełnione osobno lub łącznie. Z budowy zdania wynika, że wszystkie jego części są równoważne więc znamię "posiadanie wydanej lub
O tu popełniasz błąd. Z budowy zdania to nie wynika
A tu
Rozumiem to stanowisko, ale mam inne.
Dla kolorystyki dodam tylko, że z informacji uzyskanej w CKdSSiT wynika, że wystarczy przekazanie do publikacji.