Wpis z mikrobloga

#linux #debian #virtualbox #informatyka

Czy ktoś zechciałby oświecić mnie jak z komputera hosta (debian) udostępnić na virtualny (również debian) dysk przenośny na USB?

Działam zgodnie z:
https://dzone.com/articles/how-to-mount-usb-drives-on-virtualbox

Się znaczy; dodałem usera na hoście do grupy vboxusers,
zainstalowałem Extension Pack,
spisałem na hoście po poleceniu lsusb id dostawcy i id urządzenia ,
zrobiłem filtry na VM,
odpalam system na maszynie wirtualne i lipa. lsusb nie pokazuje nic.

BTW zginęły mi te ikonki na oknie u dołu i po lewej. Brak też menu u góry. A w ustawieniach interfejsu użytkownika mam zaznaczone żeby były. ¯\_(ツ)_/¯

Screen przykładowy
defoxe - #linux #debian #virtualbox #informatyka

Czy ktoś zechciałby oświecić mnie...

źródło: comment_bLKf4n3VkbiBVP7bB5RChJOghoceKIIr.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@defoxe: coś robisz źle, przelogowałeś się po dodaniu usera do grupy? Znikające ikonki to coś, czego nie widziałem nigdy w życiu. vbox z repozytorium czy nowy ze strony?
  • Odpowiedz
@msichal: z repozytorium, chyba pobiorę nowego. Na innych maszynach mam normalnie te ikony. Tu za wuja...
Nie przelogowałem się - fakt. Zaraz sprawdzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@defoxe: poza tym najpierw sobie właśnie przez zaznaczoną ikonkę prawoklikiem podłącz to urządzenie zamiast szukac vid:pid itd.
  • Odpowiedz
@msichal: no ale ikonki brak... Ok, po przelogowaniu na gospodarzu i zmianie filtrów że wszystkie urządzenia mają być widzę część urządzeń z gospodarza. Część - tego co potrzebuję brak.
  • Odpowiedz
  • 0
@defoxe: Może źle te filtry ustawiłeś. Brak ikonek to chyba jednak musi być jakaś opcja w interfejse, musiałeś włączyć ukrywanie czegoś.
  • Odpowiedz
@msichal: No więc przeszedłem do trybu pełnego ekranu CTRL+F a tam były już opcje "Urządzenia" (zamiast ikon takie wyjeżdżające menu). Tam zaznaczyłem które urządzenia USB mają być widoczne. Swój filtr wywaliłem, zostawiłem ogólny. Problem rozwiązany.
Jak te ikonki pokazać - dalej nie wiem.
  • Odpowiedz