Wpis z mikrobloga

• 1753
macie tak czasami, że nagle poczujecie jakiś smak lub zapach który przypomni wam jakiś jeden dokładnie moment lub miejsce z przeszłości? :/
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@clsnm: co ciekawe do dzisiaj nie wiadomo jak to do końca działa że zapach tak szybko i mocno do nas trafia (czasami wspomnienie zapachowe uderza w nas jak kijem bejsbolowym, nieważne czy działo się ono 5 czy 20 lat temu). Wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje jest tłumaczone tym że ewolucyjnie miało to ogromny sens - zanim coś zobaczymy i usłyszymy, możemy to wyczuć i dlatego warto to gdzieś sobie zapisać
  • Odpowiedz
@PannaCedylia: z piosenkami oczywiście racja. Kiedyś wywijałem na parkiecie z jakąś góralką do kawałka Cher - Do you believe coś tam. Utwór nie mój klimat ale pomogło mi to spędzić z nią zajebistą noc.
  • Odpowiedz
  • 1
Gdzieś czytałam, że zapach jest dla naszego mózgu kluczem wspomnień. W sensie, że przywołuje wspomnienia, których nie umielibyśmy sami sobie przypomnieć. Ale kurde nie mogę znaleźć artykułu
  • Odpowiedz
@clsnm: Tak, bardzo często. Mam czasem też tak, że chodzi mi po głowie jakiś smak lub zapach, wręcz go czuję i mam na to coś ochotę, a nie mogę skojarzyć co to jest. Strasznie wnerwiające.
  • Odpowiedz