#androiddev #programowanie Chcę zrobić recyclerview, w którym itemy są rozdzielane według daty: dni, tygodnie, miesiące itd. Jak skonstruować bazę danych i recyclerview żeby mi w ten sposób dzielił itemy, a przy tym ich nie dublował? Listę zdarzeń z jednego okresu czasu będzie umieszczał w w tylko jednym itemie. Dla przykładu: item wyświetla datę 25.02.2019 i pod spodem wszystkie wydarzenia z tego dnia.
Zastanów się jak to będzie używane w bazie danych. Czy np. miesiąc może nie mieć tygodnia (bo go nie dodał użytkownik, bo go nie potrzebuje) a tydzień dni ? Jeżeli tak to osobne klasy. Jeżeli nie możesz upchać w jedną. Jeżeli chodzi o nie dublowanie itemów
@CyfrowyD: Właśnie coś takiego rozwijanego. Zapomniałem dodać, że tych recyclerview będzie kilka. Jeden będzie od dni, drugi od tygodni itd. Z dodawaniem daty chcę zrobić tak, że bez niej nie da się zapisać zdarzenia, a domyślnie i tak będzie pobierać dzisiejszą z możliwością zmiany na inną. Zastanawia mnie czy recyclerview nie ma jakiegoś patentu do sortowania według pól, ale z czymś takim się nie spotkałem.
Chcę zrobić recyclerview, w którym itemy są rozdzielane według daty: dni, tygodnie, miesiące itd.
Jak skonstruować bazę danych i recyclerview żeby mi w ten sposób dzielił itemy, a przy tym ich nie dublował? Listę zdarzeń z jednego okresu czasu będzie umieszczał w w tylko jednym itemie.
Dla przykładu: item wyświetla datę 25.02.2019 i pod spodem wszystkie wydarzenia z tego dnia.
Zastanów się jak to będzie używane w bazie danych. Czy np. miesiąc może nie mieć tygodnia (bo go nie dodał użytkownik, bo go nie potrzebuje) a tydzień dni ? Jeżeli tak to osobne klasy. Jeżeli nie możesz upchać w jedną. Jeżeli chodzi o nie dublowanie itemów
Zastanawia mnie czy recyclerview nie ma jakiegoś patentu do sortowania według pól, ale z czymś takim się nie spotkałem.