@Shatter wiem ile bierze bo mam dwa auta w domu. Bananem nigdy nie byłem, na studiach dorabiałem robiąc strony www i mieszkając w akademiku na wszystko mi wystarczało. Dalej twierdzę, że w zawodowkach są w 90% ameby umysłowe, dla których napisanie zdania bez błędu jest jak wejście na Mount Everest. Możliwe, ale raczej teoretycznie :)
@Variv a w ktorym miejscu sie różni? Konkretnie poproszę.
@Shaggy_dg Chociażby ilością poszczególnych przedmiotów i programem . W np. w technikum gastronomicznym nie będziesz miał tyle samo chemii i biologii co w liceum ogólnoksztalcacym . Z drugiej strony w technikum zoologicznym tej biologii i chemii będzie więcej niż w gastronomicznym ale może być mniej innych przedmiotów itp. Więc to nie jest tak, że program w technikum jest taki sam jak
a jak ty robiłeś magisterkę, to gość po zawodowce, który był ogarnięty, zgarnial zajebisty hajs
@Shatter: Dlaczego wy w tych c---o-porównaniach zawsze wybieracie najbardziej ogarnietego gościa po zawodówce kontra największego debila po magisterce? Ja na 3 roku studiów inżynierskich pracowałem za czwórkę na rękę w zawodze, siedząc wygodnie w biurze i pokazując palcem po mapie technikom geodezji gdzie mają z---------ć w terenie. I co, zwarły się styki? Hmm, w sumie
@bartleby Są 2 typy ludzi w liceum. Tacy, jak napisałeś - bez pomysłu, albo tacy, dla których liceum to tylko etap przed studiami. Stąd liceum, bo najszybciej daje maturę, która jest potrzebna, aby rozpocząć każde dobre studia. Medycyna, techniczne kierunki, a nawet...prawo ;-) wymaga matury
@macadamia wiesz... to jak z lekarzami. Gość po zawodowce zarabia w ciągu pierwszych lat pracy powiedzmy te 5K na rękę i... na tym poziomie juz zostaje do końca kariery. Lekarz na początku ledwo 3K wyciąga, ale po dobrej specjalizacji to po 10 latach zaczyna zarabiać ponad 30K bez problemu.
wiesz... to jak z lekarzami. Gość po zawodowce zarabia w ciągu pierwszych lat pracy powiedzmy te 5K na rękę i... na tym poziomie juz zostaje do końca kariery. Lekarz na początku ledwo 3K wyciąga, ale po dobrej specjalizacji to po 10 latach zaczyna zarabiać ponad 30K bez problemu.
@rraaddeekk: Prawda, z jednym zastrzeżeniem - po zawodówce 5k na rękę nie zarabia nawet 10 promili osób. Tak, średnio tylko jedna na
@rraaddeekk plus dobre LO mocno ułatwia dostanie się na dobre studia. W technikum jest gorzej, bo musisz poświęć czas jeszcze na przedmioty zawodowe, które są bezwartościowe w punku widzenia rekrutacji na studia.
Ale jak idzie tam ktoś mądry i wybierze dobry kierunek, który daje mu szanse na zarabianie na własną rękę, a nie dla janusza
@Shatter: Oczywiście, nikomu po zawodówce czy technikum nie bronie być bogatym i szczęśliwym człowiekiem! Mierzi mnie po prostu próba udawania, że chodzenie do takich szkół POZA JEDNOSTKOWYMI PRZYPADKAMI to po prostu wypadkowa bycia zbyt słabym na studia czy liceum. I tak jak pisałem, fajnie, że taka możliwość
#licbaza #techbaza #humorobrazkowy #gownowpis #szkola #edukacja
Komentarz usunięty przez autora
@Shaggy_dg Chociażby ilością poszczególnych przedmiotów i programem . W np. w technikum gastronomicznym nie będziesz miał tyle samo chemii i biologii co w liceum ogólnoksztalcacym . Z drugiej strony w technikum zoologicznym tej biologii i chemii będzie więcej niż w gastronomicznym ale może być mniej innych przedmiotów itp. Więc to nie jest tak, że program w technikum jest taki sam jak
@Shatter: Dlaczego wy w tych c---o-porównaniach zawsze wybieracie najbardziej ogarnietego gościa po zawodówce kontra największego debila po magisterce? Ja na 3 roku studiów inżynierskich pracowałem za czwórkę na rękę w zawodze, siedząc wygodnie w biurze i pokazując palcem po mapie technikom geodezji gdzie mają z---------ć w terenie. I co, zwarły się styki? Hmm, w sumie
Tacy, jak napisałeś - bez pomysłu, albo tacy, dla których liceum to tylko etap przed studiami.
Stąd liceum, bo najszybciej daje maturę, która jest potrzebna, aby rozpocząć każde dobre studia. Medycyna, techniczne kierunki, a nawet...prawo ;-) wymaga matury
@rraaddeekk: Prawda, z jednym zastrzeżeniem - po zawodówce 5k na rękę nie zarabia nawet 10 promili osób. Tak, średnio tylko jedna na
@Shatter: Oczywiście, nikomu po zawodówce czy technikum nie bronie być bogatym i szczęśliwym człowiekiem! Mierzi mnie po prostu próba udawania, że chodzenie do takich szkół POZA JEDNOSTKOWYMI PRZYPADKAMI to po prostu wypadkowa bycia zbyt słabym na studia czy liceum. I tak jak pisałem, fajnie, że taka możliwość