Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie skompilować plik jar w intellij. No i samo kompilowanie działa. Ale odpalenie z terminala daje błąd:
Error: Could not find or load main class sample.Main
Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: javafx/application/Application

Dodam że to jest nic nie zmieniany szablon aplikacji hello world w javafx. Po prostu klikam build artifacts. Jak wezmę kliknę run w intellij to działa bez problemu. Co ja robię nie tak? I w sumie to nie wiem co wam jeszcze napisać. Co może być pomocne?

#intellij #jetbrains #java #programowanie
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kebab-case Wiem że złego słowa użyłem. Ale nie wiem jak zastąpić build. I byłbyś tak miły i pomógł( ͡º ͜ʖ͡º) Mam troche dość tej javy, w c na mikrokontrolerach wszystko było proste i zrozumiałe xd
  • Odpowiedz
  • 0
@kebab-case nie no trochę szukałem( ͡ ͜ʖ ͡) i wiem że tego nie ma. Dlatego zainstalowałem jdk8. Tylko że samo sdk i tak sobie myślę że tu może być problem bo mam jeszcze jdk11 razem z jre, nie wiem czy tak to się nazywa ale chodzi mi o to do uruchamiania. Spróbuję zainstalować jeszcze jre w wersji 8. I pewnie w path trzeba będzie zmienić Java_home.
  • Odpowiedz
  • 0
@kebab-case tyy działa, dzięki! Hello world 61mb xdd No ale widać że tyle musi być.

A tak w ogóle to wystarczyło pododawać biblioteki od javafx w artifacts( ͡º ͜ʖ͡º)

I pewnie to się nie nazywa biblioteki ale trochę programowalem w c i widzę w tym pewną analogię
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopek12345 Jeszcze nie do końca jestem zdecydowany co ja chcę robić. A java ma właśnie wiele zastosowań. Mi po prostu daje satysfakcję że piszę jakiś kod po czym mogę to odpalić i widzę efekty.

A i gdzieś wyczytałem że Java może byc punktem wyjściowym do zaczęcia nauki programowania. I trochę jest w tym racji bo zapis jest dość prosty i czytelny.

@kebab-case a w unity nie pisze się w c#?
  • Odpowiedz
@MikelThief: w net core nie masz biblioteki do tworzenia okienek xD a wydajnością tak odstawia jave ze firmy które używają tego w wysoko wydajnościowych zastosowaniach można policzyć na palcach jednej ręki xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kebab-case: w sensie chcesz powiedzieć że AuroraUI nie istnieje? Ojej... A może Uno? Też już nie istnieje. No tak mi pszykro przez twoją niewiedzs... Nie jednak nie przykro ( )
  • Odpowiedz
@kebab-case: używa, np największy ubezpieczyciel na świecie ( ͡° ͜ʖ ͡°) a java ma w ogóle jakieś nie zgniłe (swing) i umierające (javafx) biblioteki? Idż tam płacić oraclowi za jdk ( ͡° ͜ʖ ͡°) przecież otwartoźródłowego nie będziesz używał bo nie jest oraclowy, co?
  • Odpowiedz
@MikelThief: bardzo merytoryczne argumenty z twojej strony xD No widzisz, takie są fakty, że w świecie bizensu oraz serwisów przetwarzających ogromne ilości danych (np. Netflix) króluje java xD

Jak zobaczysz sobie w czym są zaprogramowane najczęściej odwiedzane strony to się okaże, że C# używa tylko Microsoft w tym zestawieniu xD
  • Odpowiedz