Mirki mam problem ze sparsowaniem pliku docx. Potrzebuję napisać skrypt który odhaczy ptaszka w okienkach oraz przekreśli różne pola w tabeli. Korzystam z modułu python-docx w pythonie3. Czytanie, zmiany i zapis dokumentu ogarniam, ale nie wiem w jaki sposób przebrnąć przez kilka tysięcy zmiennych w obiekcie dokument żeby znaleźć która zmienna odpowiada za tę jedną konkretną rzecz którą chce zrobić. Jest jakaś metoda na wypisanie, najlepiej w postaci drzewka wszystkich metod i zmiennych w obiekcie razem z ich wartościami? Próbowałem jeszcze zrobić porównanie wypełnionego i niewypełnionego dokumentu ale udaje mi się tylko porównać metody które są "na samej górze" a to co mnie interesuje siedzi w metodzie metody metody (nie wiem czy dobrze to określiłem). W dokumentacji znalazłem tylko wskazówki dotyczące ogólnej funkcjonalności modułu.
Czy ktoś wie jak to jest możliwe? Makaron przechodzi przez parówki, jak? Czy da się to zrobić domowymi metodami? Chodzi mi to po głowie od 8 lat. #kiciochpyta #zagadka #tajemnice #pomocy
Mirki mam problem ze sparsowaniem pliku docx. Potrzebuję napisać skrypt który odhaczy ptaszka w okienkach oraz przekreśli różne pola w tabeli.
Korzystam z modułu python-docx w pythonie3. Czytanie, zmiany i zapis dokumentu ogarniam, ale nie wiem w jaki sposób przebrnąć przez kilka tysięcy zmiennych w obiekcie dokument żeby znaleźć która zmienna odpowiada za tę jedną konkretną rzecz którą chce zrobić.
Jest jakaś metoda na wypisanie, najlepiej w postaci drzewka wszystkich metod i zmiennych w obiekcie razem z ich wartościami?
Próbowałem jeszcze zrobić porównanie wypełnionego i niewypełnionego dokumentu ale udaje mi się tylko porównać metody które są "na samej górze" a to co mnie interesuje siedzi w metodzie metody metody (nie wiem czy dobrze to określiłem).
W dokumentacji znalazłem tylko wskazówki dotyczące ogólnej funkcjonalności modułu.