Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś czemu teraz buduje się domy z pionowymi zamiast poziomymi oknami, które dają więcej światła? ( _)
jmuhha - Wytłumaczy mi ktoś czemu teraz buduje się domy z pionowymi zamiast poziomymi...

źródło: 1000029298

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha Ładniej wyglądają, dają taką samą ilość światła jeśli powierzchnia jest taka sama. Oczywiście nie bierzemy pod uwagę budynków i drzew sąsiednich bo nie wiemy jakie są. Dodatkowo tańsze nadproża.
  • Odpowiedz
  • 16
dają taką samą ilość światła jeśli powierzchnia jest taka sama.

@Anonek463: Nie liczyłem tego, ale czy na pewno? Słońce bardziej chodzi prawa-lewa niż góra dół, więc nie jest tak, że przy szerszych oknach wydłużasz sobie w domu dzień?
  • Odpowiedz
Żebyś nie mogła biurka pod oknem postawić

@szejas: I prawidłowo bo nie stawia się biurka pod oknem, bo jest to nie zdrowe przy pracy z ekranem. Chyba, że jest to biurko tylko do czytania książek i pisania lub rysowania po papierze. Ekran musi być prostopadle do okna żeby dało się jak kolwiek komforotowo pracować. Czy przy ścianach bocznych względem okna.

Dodatkowo wąskie okna są bardziej funkcjonalne bo na górze masz
  • Odpowiedz
@jmuhha: Te okna na dole pozwalają wyjść na taras. Okna na górze są wąskie bo tam są pewnie dwie sypialnie i każde okno to oddzielne pomieszczenie, a szerokie okno by się nie zmieściło.

@Lancernik Nie ma takich okien. Nie gadaj bzdur.
  • Odpowiedz
@jmuhha: pomieszczenie wydaje się bardziej przestrzenne, i że niby jesteś bliżej natury, a tak serio to trudno to umyć, nie postawisz tam szafki i jeszcze nieudolnie to i tak zasłaniasz plisowanymi roletkami, bo nie masz prywatności
  • Odpowiedz
@jmuhha: bo w tych luksusowych domach ktoś wymyślił dwa pokoiki na pietrze, a każdy pokój musi mieć dostęp do światła zewnętrznego. Normalne okna się nie zmieszczą(lub ściana nośna nie może mieć większych otworów), więc trzeba dać pionowe
  • Odpowiedz