Wpis z mikrobloga

@Melcma: ja akurat w gry mało gram, ale nawet jeśli, to na Protona nie narzekam, jest z aktualizacji na aktualizacje coraz lepiej. Tak to głównie pakiet JetBrains cały, Firefox, Discord, Spotify i inne różne. Wszystko śmiga, nie mam powodów do narzekania, mniej grania - większa produktywność. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@czikapu: Ubuntu to wypaczenie Linuksa. Jak chcesz porządnie to zrobić, to bierzesz bardziej zaawansowaną dystrybucję, gdzie masz pełną kontrolę nad systemem.
A SecureBoot powstał głównie po to, żeby nie dało się właśnie tak łatwo wywalić Windowsa z komputera.
  • Odpowiedz
@tellet: serio masz takie problemy? Na jakiej dystrybucji? W sensownych instalacja pakietu ogranicza się razej do nazwamenedżerapakietow -flaga nazwa pakietu, enter i gotowe. Ewentualnie, jeżeli ktoś ma alergię na terminal, to są graficzne menedżery pakietów, gdzie wystarczy kliknąć install obok tego, co chcemy zainstalować. Nawet to łatwiejsze od windowsa, gdzie program jeszcze z odpowiedniego źródła musisz znaleźć w necie.

Chyba, że próbujesz instalować coś, co jest przez linuxa nie wspierane,
  • Odpowiedz
@czikapu: Mi się tylko raz Mint spierdzielił ot tak po update, nie chciało się załadować środowisko graficzne. Problemem była... niekompatybilna ze zupdatowanym kernelem wersja virtualbox, cudem to wpadłem na jakimś forum.

Czasem o--------a ale używam na co dzień i jestem zadowolony, Windowsa włączam rzadziej niż raz na miesiąc.
Brak wirusów które do Windowsa się potrafią się dostać dosłownie z powietrza do mnie przemawia. Uwierz mi znam się na komputerach a
  • Odpowiedz
@czikapu: Ja tak nie wiem, używam Linuksa od 20 lat, windowsa przestałem używać jak była Vista. W pracy mam laptopa z Windowsem 10 i uważam, ze to Windows ma autyzm. Przykład to skype, który zawiesza mi się 4 razy dziennie. Ostatnio chciałem naprawić problem w pracy, który powodował niedostępność serwisu dla klientów. Problem był taki, ze Windows zaczął się aktualizować, bo it coś wymusiło. Szef do mnie dzwoni z Ameryki
  • Odpowiedz
@czikapu: Instalowałem ostatnio Linux (dokładniej Kubuntu) obok Windowsa 7 i udało mi się to zrobić. Najwięcej problemów miałem z bootowaniem, żeby mi komputer wystartował tak jak chcę (czyli żebym miał odpowiednie wpisy w Grub2, ale tu wystarczył Boot Repair). Jednak mam o tym Kubuntu złą opinię bo chciałem kiedyś sobie ułatwić życie i zrobić dwie ikonki na pulpicie do uruchamiania Firefoxa, każda miała uruchamiać inny profil. Nie udało mi się
  • Odpowiedz