Aktywne Wpisy
adreno420 +16
Rodzice każą mi płacić 1000 zł miesięcznie za to że mieszkam z nimi, jest to normalna sytuacja? Najgorsze jest to że nie jesteśmy biedni.
#mieszkanie #rodzimowierstwo #wynajem #pieniadze
#mieszkanie #rodzimowierstwo #wynajem #pieniadze
Aik32fr45yd +30
Te wszystkie ataki na Mentzena i Konfederację są ostatnimi czasy zupełnie nieprzypadkowe. Bowiem idą one ze strony nie PISu tak jak to szło tylko ze strony...opozycji.
Kluczem dla odpowiedzi na ataki są sondaże, które wskazywały że bez Konfederacji nie da się rządzić niezależnie od konfiguracji czy PIS - lewica, czy KO-Lewica-Hołownia-ZSL.
Nagle na 0p0zycji ktoś zdecydował się na radykalne przestawienie wajchy z prostej przyczyny. 0p0zycja uznała, że trzeba pomóc PISowi wygrać 3
Kluczem dla odpowiedzi na ataki są sondaże, które wskazywały że bez Konfederacji nie da się rządzić niezależnie od konfiguracji czy PIS - lewica, czy KO-Lewica-Hołownia-ZSL.
Nagle na 0p0zycji ktoś zdecydował się na radykalne przestawienie wajchy z prostej przyczyny. 0p0zycja uznała, że trzeba pomóc PISowi wygrać 3
Mediana = 3035zł NETTO
Oznacza to, że połowa osób w Polsce zarabia poniżej 3035zł. Brane są pod uwagę tylko osoby pracujące i to w firmach powyżej 9 osób. Oznacza to, że realna uwzględniająca bezrobocie i osoby pracujące w mikrofirmach będzie zdecydowanie niższa.
Dominanta = 1808zł NETTO
Oznacza to, że najczęstsza pensja jaką otrzymuje się w Polsce to właśnie 1808zł. Gdybyś miał strzelać ile losowa osoba zarabia w tym momencie, powinieneś powiedzieć 1808zł, żeby mieć największe szanse na trafienie.
.
.
.
Teraz co to oznacza.
PRZYKŁADOWY WARIANT - kawaler w kawalerce z myślą o kupnie mieszkania dwupokojowego w Gdańsku z zarobkami na poziomie mediany w Gdańsku (PRZECIĘTNE CELE W ŻYCIU).
1200 - cena najmu kawalerki
400 - koszty związane z kawalerką
900 - koszty miesięczne życia
Zostaje 500zł oszczędności
Po ponad 4 latach zaoszczędzone na 10% wkładu własnego do mieszkania dwupokojowego
Potem 25 lat spłacania kredytu z ratą 1160zł.
W wieku 50 lat spłacisz kredyt i będziesz w końcu mógł zacząć żyć! ŻYCIE ZACZYNA SIĘ PO PIĘĆDZIESIĄTCE!
OBLICZENIA Z OPISEM:
#polska #zarobki #przecietnecelewzyciu #ciekawostki
Te koszty to jakies baaaardzo okrojone. Jak chce się dziadowac, to tak... ale przecietny polak faktycznie nie moze sobie pozwolic na wiecej.
A teraz zastanówmy się, dlaczego w Polsce kobiety nie chcą rodzic dzieci xddd
Komentarz usunięty przez moderatora
No tak jak napisałem - BIEDUJESZ. Istny dramat.
Da się jednak za 900zł miesięcznie wyżyć, jest to po prostu męczące. Teraz wyobraź sobie żyć tak przez 30 lat (spłata kredytu i zbieranie do wkładu własnego). W ogóle to jest założenie, że nie
Poza tym nic dziwnego, że dominanta jest taka mała skoro mamy ograniczenie od doły pensji. Kolejne poza tym: ludzie nie mają pensji od jakiegoś wzorku. Jak będą pensje 1700,1800,2000,2001,2001,10 000, 50 000 to dominanta wyjdzie 2001, a jak sam widzisz to niewiele to mówi.
Kolejne poza tym: ludzie raczej żyją w dorosłym życiu w dwie osoby.
Kolejne
jeszcze pokaż januszom ile pracodawca oddaje total, a ile dostaje Janusz do łąpy. I na koniec niech pamięta o 23% Vacie, akcyzie w benzynie wodzie i fajach czyli towarze pierwzsej potrzeby i zobaczy ile ztotalu mu zostaje do "rozporządzenia"
Broń boże. Zauważ, że wziąłem medianę jako wyznacznik do obliczeń. Ta wartość z tych popularnych jest dla mnie najbardziej miarodajna. Dominanta nie sprawdza się dla takiego małego przykładu, ale razem z prawem wielkich liczb o czymś świadczy (przeszkodą jest tu jednak tak jak mówisz minimalna płaca).
@DzikaMrowka: Ja Ci powiem, że nie mam zamiaru spędzić najlepszych lat mojego życia na oszczędzaniu każdej złotówki, żeby kiedyś tam w przyszłości mieć mieszkanie szybciej o rok.
Niemniej jednak, wg moich zalozen moeszkanie bede mogla kupic za 30 lat (o ile ceny będą sie utrzymywaly xdd). Za 30 lat będę miec 50... wiec o rodzinie w
Niemniej jednak, wg moich zalozen moeszkanie bede mogla kupic za 30 lat (o ile ceny będą sie utrzymywaly xdd). Za 30 lat będę miec 50... wiec o rodzinie w
Ale zwracam honor - merytorycznie.
Zrób wyliczenia dla dwójki koniecznie i dorzuć tag przegryw - może ich zmotywujesz.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Pamiętaj, że 40% ludności w Polsce mieszka na wsi, a tylko 18% w miastach większych niż Radom.
82% ludności Polski mieszka w miastach o wielkości maksymalnie Radomia lub na wsi. Jak o tym pomyślisz to zrozumiesz skąd
@gzres: Ja o tym wiem, ale 95% januszy W PL nie wie i stąd jest popularność pato+ programów
Jeżeli miałbym Ci radzić gdzie najprościej to wkręć się w towarzystwo IT ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gzres: z kilkoma infornatykami sie spotkalam na randkach i kompletnie sie nie dogadujemy :> a ci fajniejsi pozajmowani. No i mam swojego niebieskiego
Raczej niemozliwe jest zarabiac przez 30 lat caly czas 1808 netto. Nawet kompletny nierob dostanie po tych 15 latach jakas podwyzke, a jak zrobisz cokolwiek by podniesc kwalifikacje to majac 40 lat bedziesz zarabiac te 3000 netto. Na pierwszej lepszej budowie doswiadczony pracownik tyle zarabia.
Co więcej - nigdzie nie napisałem, że ktoś będzie zarabiać przez cały czas 1808zł. To było takie liczenie z przymrużeniem oka.
To też wbrew pozorom jest weryfikowalne i można to sprawdzić. Proponuję szukać po "szara strefa". Większość ekonomistów mówi, że statystyki GUSu są raczej zawyżone, a nie zaniżone (uwzględniając szarą strefę, bezrobotnych, osoby pracujące w mikrofirmach).
w sumie to nie wiem czy jest sens wracać szybciej niż na emeryturę XD
@JudzinStouner: fakt, ze mozesz wydac wiecej w gotowce ale przy zdolnosci kredytowej ci to nie pomoze, poza tym sa to srodki poza ewidencja, ktore pracodawca moze obciac w kazdej chwili i nic mu nie zrobisz, taka forma wyplaty potwierdza
@piter259: To nie potwierdza niczego innego jak fakt, że zus kradnie ludziom zbyt wiele, a oni nie chcą być #!$%@? w dupę. Zdolność kredytową mam potężną z uwagi na własną firmę, więc leje na to. Różowa mając wybór czy dostać na łapę 4000 czy 6500 tylko się śmieje z tego, że niektórzy świadomie dają się tak #!$%@?ć.
Niczego się nie spodziewałem, nigdzie nie napisałem, że jesteśmy drugą Norwegią czy Niemcami i nie wiem skąd i na podstawie czego wyciągasz takie wnioski.
W tym poście podaję tylko statystyki i uproszczone obliczenia, które pokazują, że statystyczny Polak może co najwyżej wegetować w tym kraju. Nie porównuję tego z niczym, ani nikim i nie mówię rzeczy, które próbujesz mi przypisać.
Podałeś jednostkowy przykład
@gzres: Aha, czyli nie ma sensu czytać dalej. Jeśli nie są brane pod uwagę jednoosobowe działalności, na których jest większość ludzi zarabiających więcej niż powiedzmy 6k PLN, jak wszyscy lekarze, prawnicy, informatycy, itd., itd., to można sobie takie badanie wsadzić wiadomo gdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@juesend_ej: @turbonerd: GUS zawsze badał firmy powyżej 9 osób. Wiecie czemu? Z dwóch powodów - prościej się liczy i wychodzi wyższa liczba. Tak - wyższa, nie niższa. Średnie zarobki w firmach poniżej 9 osób (w tym B2B) są niższe i zaniżają statystykę końcową.
@Janusz_Hazardu: Chyba raczej odpowiednio u Janusza 5-6 na rękę i 7-8 w lepszym miejscu. Uwierz mi, jestę ekspertę ;)