Wpis z mikrobloga

Wymyślił już ktoś na #android i #linux jakiś porządny program do zarządzania telefonem zdalnie?

Chodzi mi o to, że kochany rodzic dzwoni z problemem, więc odpalam program, łącze się z tel. i jestem w staniezmienić ustawienia, zainstalować/odinstalować program itd, zobaczyć co widać na ekranie itd.

(sprawdzałem teamviewer, ale coś nie bardzo mogłem się podłączyć z kompa do tel.)

Oczywiście połączenie android<>android też wchodzi w grę.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@msichal: Nie znam IPka. Aczkolwiek to nie jest zły pomysl o ile operator daje zewnętrzne IP. No i nie wiem jak to zadziała z tel. bez roota. Ale zapisze sobie, dzięki.
  • Odpowiedz
@mccloud: Masz normalnie klienty ssh na androida. Do tego klawiaturka ssh i jedziesz.

@msichal: Ej, ale ja chce w drugą stronę. Z kompa (ew. telefonu) do drugiego telefonu (bez roota).
Tak jak ty mówisz to wiem, używam JuiceSSH. Działa wyśmienicie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mccloud: w sieci lokalnej da się użyć air droid. Nie wiem czy tym wyjdziesz poza LAN bez odprawiania tańca deszczu, ale sprawdź.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mccloud: może jakieś stałe IP dla telefonu, przekierowanie portów i zewnętrzny IP. Ale to może zakrawać o rzeczony taniec deszczu... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@adii_22: airdroid - "W przypadku urządzeń zrootowanych użytkownicy mogą korzystać z jeszcze jednej wygodnej funkcji, jaką jest AirMirror – dzięki niej program wyświetla to samo, co znajduje się na ekranie telefonu i pozwala na sterowanie nim z poziomu komputera." A roota nie chce robić.

może jakieś stałe IP dla telefonu, przekierowanie portów i zewnętrzny IP. Ale to może zakrawać o rzeczony taniec deszczu...

Taniec deszczu będzie o wiele łatwiejszy w
  • Odpowiedz
@mccloud: możesz na routerze wbić MAC telefonu na sztywno w DHCP i tel będzie miał zawsze ten sam IP. A sam IP na sztywno da się bez roota zrobić na androidzie ( ͡º ͜ʖ͡º)
BTW, co do Twojego pierwszego zdania, że air mirror jest na zrootowanych urządzeniach, cóż, wydawało mi się, że kiedyś używałem tego bez roota. Ba, było używane całkiem niedawno na niezrootowanym telefonie
  • Odpowiedz
@adii_22: Ale to inna siec. Jakbym miał tel. w tej samej sieci (LAN) to juz bym wziął go do ręki i naprawił.

Cały myk polega na tym, że telefon i użytkownik są 300km od miejsca w którym jestem. Dlatego teamviewer wydawał się optymalny, komp<>komp dziala, android -> komp też. Teraz potrzebuje komp -> android lub android -> android.
Musze tylko dokladniej sprawdzić dlaczego u mnie lokalnie nie zadziałał (w tel.
  • Odpowiedz