Wpis z mikrobloga

Materiał dla tych wariatów, co bardziej śledzą scenę kulturystyczną, sylwetki, redukcję pod zawody itd itp., więc z pewnością do małego procentu osób tutaj siedzących, ale potraktujcie jako ciekawostkę na przyszłość, bo może będziecie chcieli kiedyś dociąć do magicznych 4% BFa ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Wzajemny wpływ HIIT i RT na siłę mięśniową i hipertrofię
(ang. resistance training = trening oporowy)

Meta-analiza (czyli zbiór wielu badań w jednej publikacji, która podsumowuje wyniki tych badań w kontekście jakiegoś jednego celu) z 2018 roku, więc bardzo świeża.
Badani chcieli sprawdzić jak to jest z tą siłą mięśni i anabolizmem/katabolizmem białek mięśniowych jeśli pod lupę weźmie się trening interwałowy i trening siłowy.

Pełna treść badania dla chętnych znajdziecie po tytule, który niżej zamieszczę, a tutaj konkrety:
- Z początkowych 6036 znalezionych badań wybrano tylko 13, które spełniały określone warunki ( ͡º ͜ʖ͡º)
- HIIT = sprinty od 1 do 25 serii, trwające od 20 do 90 sekund, o mocy od 85% do powyżej 100% VO2max oraz jazda na cykloergometrze od 4 do 11 serii, trwające od 20 do 120 sekund, o mocy od 40% do powyżej 100% VO2max (zależnie od badania co i jak)
- RT = od 1 do 5 serii, od 3 do 40 powtórzeń, obciążenie od 40 do 90% 1RM, ćwiczenia takie jak: półprzysiad, wyciskanie na ławce, wypychanie nogami, ściąganie drążka, pełny przysiad, prostowanie nóg, uginanie nóg, wyciskanie żołnierskie, wiosłowanie, wyciskanie hantlami, wykroki, uginanie na biceps, spięcia brzucha, przysiad-wyskok, martwy ciąg, wznosy w bok, prostowania grzbietu, rozpiętki, unoszenie wzdłuż tułowia (zależenie od badania co i jak)
- Łączenie interwałów i treningu siłowego na górne partie mięśniowe nie wpłynęły negatywnie na siłę mięśniową jak i liczbę włókien mięśniowych - natomiast patrząc na dolne partie mięśniowe - poprzez mechanizm działania treningów interwałowych na organizm (zwiększanie VO2max) - trening interwałowy w minimalnym stopniu zmniejszył siłę i rozmiar włókien mięśniowych porównując do górnych partii

Co z tego można wyciągnąć?
a) Trzeba zapieprzać mimo obecnych czasów (badanie goni badanie) jeśli chcesz być sprawny, silny i duży
b) Dlaczego sporo osób, które szykują się pod scenę a.k.a schodzą nisko z tkanką tłuszczową mówią, że im nogi straciły sporo na rozmiarze? Może właśnie dlatego, że kręcą godziny cardio w tygodniu, do tego ćwiczą nie rzadko 2x w tygodniu nogi i nie nadążają za regeneracją (która w przypadku SAA jest tak samo zajebiście ważna jak sporo osób myśli inaczej)
c) Chcesz mieć duże nogi i być docięty? Rób 200kg pełny przysiad ( ͡ ͜ʖ ͡) i kieruj się w stronę zwiększania deficytu z siłki/diety/NEAT niż cardio na rowerku czy bieżni

Wasze spostrzeżenia odnośnie tych nóg na redukcji? Bo u mnie w kolejnej mimo zachowania siły poleciało trochę tych cm, jednak nie ubolewam, bo siła została.
Zapraszam do dzielenia się myślami ʕʔ

Full text pod tytułem:

#mikrophysio #mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fizjoterapia #nauka
  • 12
@Poemat:

Ja akurat mam inną taktykę - bardzo dużo jeść i robić jak najwięcej aktywności siłowa, interwały, cardio, kroki. Ciekawe jak w tym roku z siłą to będzie wyglądać, ale rok temu progresowałem prawie do samego końća, tylko ostatni tydzień mój cały organizm zaliczył wyjebkę z wyczerpania.
Nie do końca, zależy jaki to rodzaj cardio ¯_(ツ)_/¯

@Poemat: No racja, jeszcze 6 powtórzeń w serii czasem ujdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ostatni tydzień mój cały organizm zaliczył wyjebkę z wyczerpania.

@Kasahara: Czy to ma związek z tym, że zniknęło Ci bordo?
@Poemat:
Wrzucę swoje 3 grosze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
IMO zawsze dobrze utrzymywać jakieś GPP ( ͡° ͜ʖ ͡°) Korzyści jest mnóstwo i nie ma co rozpatrywać tego tylko w kontekście utraty tkanki tłuszczowej. Niezależnie od okresu redukcja/masa. Ale jeżeli ktoś chce generować deficyt zarzynając się cardio, hiitami i siłówką to prosi się nie tylko o spadki siły i masy mięśni ale i
@bdm_bq Wrzucaj zawsze, po to wymyśliłem ten tag ( ͡º ͜ʖ͡º)

Korzyści z każdego rodzaju aktywności zawsze warto komponować w swoją całościową aktywność fizyczną, ja już jakiś czas temu przerzuciłem się z myślenia typowo mikrokoks na bardziej wszechstronnym typ atlety - czekam na odpowiednie temperatury/pogodę i ruszam z kołem na asfalt ()

Teraz skończyłem redu i mimo, że zrobiłem to