Aktywne Wpisy
mirko_anonim +21
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
6 rok razem, brak oświadczyn i moje zdziwienie. Jestem ciekawa, jak na to spojrzą inni.
Jesteśmy razem 5 lat, oczywiście mieszkamy razem. Przez pierwsze 3-4 rozmawialiśmy o zaręczynach i wiedziałam, że to się pewnego dnia stanie, ale nie miałam parcia. Czułam, ze to musi przyjść samo, nie ma co pośpieszać. Potem przestał podejmować temat. Ja mam poglądy w tych kwestiach tradycyjne. Nie chcę tłumaczyć bez sensu, po prostu
dambrzez +231
Mój 9 letni syn tworzy muzyke w fl studio to jego pasja
Ma 0 wyświetleń na youtube
czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz
https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
Ma 0 wyświetleń na youtube
czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz
https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
Naszło mnie na pochwalenie się ale i na smutna refleksje.
Zaczynałem karierę 3 lata temu, świeżo po studiach po wydziale mechanicznym jako projektant CAD. Było to moje marzenie i do dziś nie chciałbym pracować jako nikt inny.
Dostałem wtedy 2150 zł netto wypłaty. Nie miałem żadnych oszczędności i nawet nie wierzyłem że dostanę pracę wiec cieszyłem się jak dziecko.
Po pół roku 2500, potem zmiana pracy i przez kolejne 1.5 roku dochodziłem do 3200 netto + nadgodziny i delegacje. Następnie kolejna zmiana, już na 4k netto i po paru miesiacach własną działalność i b2b. Wczoraj wszedł przelew na 8100 + VAT. Po zusach i innych gownach mam tę 5.8k w łapie + to co wrzucę w koszta(duży ZUS here)
I co? Ano g---o. Dalej czuje się jak biedak. Jadę moim 10 letnim autem na które i tak musiałem się zadłużyc (chociaż bardzo je lubię) i patrzę na nowiutkie salonowe fury na skrzyzowaniach których jest na prawdę mnóstwo i zdaje sobie sprawe, że ludzie mają dochody o których mi się nie snilo. Ja wiem że to leasingi ale mnie nawet na leasing nie stac. Tzn stać ale jeszcze mnie nie p------o żeby 1/3 wypłaty poświęcac na rate.
Powiecie, że wpadłem w wyścig szczurów i mi ambicje na łeb siadły ale prawda jest taka, że mając 4k nie starczało mi często do 1ego a pieniędzy nie wydawałem tak na prawdę na żadne swoje zachcianki a głównie na rzeczy "musowe". Do tej pory walka o podwyżki to była walka o przetrwanie.
W tym kraju żeby na prawdę żyć a nie wegetować wyszukując wśród ochłapów i resztek to trzeba mieć minimum 8-10k na czysto. Wszystko poniżej skazane jest na na mniejsze bądź większe kompromisy i dziadowanie.
Patrzę na znajomego z pracy - 40 na karku, trójką dzieci i niekończące się rozmowy o autach za 10 tysięcy i kulenie ogona przed szefem, który nim pomiata jak psem. Przynajmniej mam codzienną dawkę motywacji. Tak czy inaczej - jak słyszę jak ktoś marzy o umowie o prace i pensji 3k netto to mnie rozpacz bierze.
#praca #pieniadze #polska
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla młodzieży
Moim zdaniem komforotowe życie to takie gdzie po opłaceniu czynszu\raty kredytu wszystkich podstawowych wydatków, możemy sobie pozwilić wyjść od
siebie za klasę średnia - owszem, mam samochód za 120k, ale tez w leasingu. Na dodatek uważam, ze pieniądze szczęścia nie dają.
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua}
@mocny_kfas: Moim zdaniem przykładanie miary jedynie do polskich realiów albo spoczywanie laurach będąc bogatszym od somsiada to oznaka wybitnie wąskich horyzontów i ambicji albo - co gorsza - takiego wrośnięcia w polski k--------k, że graniczy to dobrowolnym poddaniem
@simperium ale wiesz ze prywatne przedszkole to nie fanaberia? Do panstwowych masz liste kryteriow, za ktore dostajesz punkty, w 1 kolejnosci samotna madka zbiera jackkpot, wiec takie osoby jak ja sa odsylane z kwitkiem . Mozna jeszcze zawsze wziac nianie za 2.5k
Ale dobra mowisz singlem. Bylem kims takim w
Oczywiście też zupełnie
@Silvestre_Cucumeris ja to odczuwam majac powyzej 20k netto. Bo szczerze mowiac zyjac w Warszawie to nie sa zadne wielkie pieniadze.
No moglem sobie ostatnio pozwolic na Stingera V6 w leasingu, fajne auto ale juz np 911 sobie nie kupie. Troche oszczedzam inwestuje w nieruchomosci ale wiesz prawie 40 lat na karku a do pracy rano wstawac trzeba. Nie moge sobie zalozyc Instagrama i napisac
Komentarz usunięty przez autora
@AnonimoweMirkoWyznania: po prostu jesteś niegospodarny. Byłem w różnych sytuacjach, miałem 2k, miałem 3k, miałem 4-6 k i mam 10k z perspektywą wyżej. I w żadnym momencie mojego życia zawodowego (a cały czas żyję z kobietą) nigdy
@simperium: o k---a co ty nie powiesz xD A Ochota też?