Wpis z mikrobloga

Mireczki, jest tutaj może jakiś gracz w #factorio , który jednocześnie zna się na kruczkach sygnalizacji kolejowej? Utknąłem z pewnym problemem podczas rozbudowy sieci kolejowej i nie wiem jak mam go ugryźć - a pewnie jest to coś prostego!
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bartpabicz: A moze napisz o co chodzi, to jak ktos bedzie wiedzial to ci pomoze. Nikt nie bedzie sobie tylka zawracal i pisal do ciebie prosbe zebys laskawie napisal z czym masz problem xD
  • Odpowiedz
Nie wiedziałem czy ludzie spod tego tagu są w ogóle chętni do pomocy, więc wypuściłem balon.
Nieszczęsny wykop nie pozwalał mi na wrzucanie kilku screenów naraz więc wklejam imgur.

https://szambo1.imgur.com/all

Na pierwszym screenie widać ogólny rozkład, czyli dwa rozłączne tory, dowożące różne towary z różnych stacji na różne stacje, ale korzystające ze wspólnego odcinka pomiędzy nimi. Kiedy zacząłem się bawić sygnalizacją, którą chciałem zainstalować z wiadomych przyczyn, któryś z pociągów zawsze blokował się
  • Odpowiedz
@mojemacki: ok, to teraz jeszcze jedna komplikacja - jeśli zaznaczę np. u góry po prawej sygnalizator, który strzałki na torach będzie miał skierowane w dół, to na całej długości obydwu torów sygnalizację mogę ustawiać tylko po jednej stronie, właśnie ze strzałkami skierowanymi ku dołowi
  • Odpowiedz
@Bartpabicz to nie tak działa. Sygnalizator po jednej stronie torów wskazuje, że tor jest jednokierunkowy i żaden pociąg nie wjedzie na ten tor. Jeśli postawisz dwa semafory na tym samym torze w tym samym miejscu po obu stronach toru, go ten tor robi się dwukierunkowy.
  • Odpowiedz