Wpis z mikrobloga

@Patermantis: Cyriososmus spp, Brachypelma spp Avicluaria spp
spp - gatunki (l. mn.), skrót umieszczony po nazwie rodzajowej oznacza wszystkie lub różne gatunki z danego rodzaju
tak jak @Dipolarny myślę, że najlepiej samemu dobrać to co nam się podoba i pasuje.
  • Odpowiedz
@Patermantis: Ogólnie bierz co Ci się podoba, Brachypelma właściwie którakolwiek, zamiast Nhandu chromatus myślę, że lepiej Acanthoscurria geniculata no i jeśli nie ma Chromatopelma to brałbym Monocentropus balfouri
  • Odpowiedz
@Patermantis
B. hamorii (ex.smithi) polecam na początek jak najbardziej. Jest ładna, bezproblemowo je, z reguły nie jest agresywna (chodź to cecha osobnicza). Nie plecie dużo sieci, co może być zaletą gdyż nie zakryje całego terrarium w 3 dni jak np Chromka ( ͡° ͜ʖ ͡°), oraz przy okazji nie zdemoluje wystroju.
  • Odpowiedz
@Patermantis: W takim razie Chromatopelma cyaneopubescens jest świetnym wyborem. Jedynie o czym pamiętaj że Chromki są szybsze i bardziej ''żywe'' niż hamorii. Moja była świrem który potrafił atakować wodę którą spryskiwałem terra :D. Ale może będziesz mieć bardziej przyjacielską sztukę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Gnieciuch jedyny problem to jest taki, że w cenie Chromki kupię kilka tańszych pająków, bo w zasadzie to tym, że są trochę szybsze to się nie przejmuje, myślę że dam sobie radę z nimi :D
  • Odpowiedz
Myślę że jak masz kupić ptasznika to lepiej dorzucić te 20 zł. Ptaszniki żyją 15/20 lat więc w dłuższej perspektywie te 20 zł to nic, a masz fajnego ptasznika na lata. Pod warunkiem że to samiczka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@GFG_: Jak dla mnie to czemu nie, nie jest silnie jadowity, niespecjalnie szybki, nie ma czego wyczesywać, raczej pajak defensywny niż agresor choć to i tak cecha osobniczna, trochę większy niż polecana Chromatopelma ale mniejszy niż wiele polecanych na początek braszek, lasio, czy geniek, niezbyt podatna na błędy, wolno rośnie. Jak dla mnie więcej za niż przeciw.
  • Odpowiedz
@GFG_: Czemu? Fajne pająki. Spoko się zmieniają w trakcie wzrostu, jako dorosłe nadal kolorowe i atrakcyjne, l1 nie są drogie, fajnie pajęczynują, dość charakterne, rozmnożenie ich jest pewnym wyzwaniem także nie jest tak z nimi źle myślę :).
  • Odpowiedz
@Dipolarny Co prawda nie miałem nigdy akurat tego gatunku, bo o wiele bardziej lubię nadrzewne, ale widziałem ostatnio na giełdzie dość sporo osobników i wizualnie były naprawdę średnie w porównaniu do zdjęć. Pajęczynowanie to chyba największy plus tego gatunku, bo ogólna aparycja nie powala.
  • Odpowiedz
@GFG_: Kurcze to ja mam inne wrażenie. Jasne, że się zgodzę, że nie jest to jakiś kosmiczny gatunek, bo też nie jest moim ulubionym ale tragedii też nie ma. W jakimś takim moim rankingu umieściłbym go gdzieś w okolicach środka stawki :D.

ps. z czym wróciłeś do domu z giełdy?
  • Odpowiedz
@GFG_: Trudne pytanie ale chyba mimo wszystko dałbym na początek nieśmiertelną metallice. Choć już teraz mega popularny gatunek i mega mocno staniał to jednak ma to coś w sobie :). Choć pod względem zachowania to chociażby H.gigas czy wspomniana M.balfouri są ciekawsze. No ale do metki mam sentyment, nadal jeszcze boli jak mi w niewyjaśnionych przyczyn samiczka padła ( ͡° ʖ̯ ͡°).
  • Odpowiedz
@GFG_: Na zdjęciach masz dobre światło a na giełdzie pajączek często jest w nie najlepszym + mały brudny plastikowy pojemnik nie robi wrażenia. Ale uwierz mi na słowo że chromka w ładnym terrarium z dobrym oświetleniem wygląda świetnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dipolarny Mi tam nie przeszkadza dostępność i cena metki, wręcz przeciwnie - fajnie, że coraz więcej ludzi może sobie pozwolić na jej kupno. Grupówkę balfy mam w planach. Liczę, że wypali.

@Gnieciuch No właśnie otworzyłem pojemnik z subadult samicą i fajerwerków nie było, ale każdy ma inny kanon piękna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@GFG_: Też uważam, że to dobrze bo to nawet jeden z lepszych wyborów jak ktoś chce Poecilotheria.
Ja chce taką grupówkę balf ale ze swojego rozmnożenia ;D. Tylko mam problem bo samica mi z samcemnie chce współpracować :/.
  • Odpowiedz