Wpis z mikrobloga

#gitara jak uczycie się grania całych utworów? zapętlacie w guitar pro jeden riff i gracie np. od tempa 50% stopniowo zwiększając tempo do 100, może 110%?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@frontendowiec: Uczę się mniej więcej riffów i licków, które są w piosence i próbuję ją grać całą od początku do końca razem z guitar pro. Tak robię aż się nauczę na pamięć jak cała piosenka leci. Przy skomplikowanej strukturze piosenki oczywiście dobrze ją odsłuchać wiele razy w oryginale. Oprócz tego jak mam z czymś trudności, to sobie oczywiście więcej razy powtarzam konkretny riff. Ewentualnie gdy uznam, że partia jest bardzo
  • Odpowiedz
@LemurChmur: a co jak mam problem z poczuciem rytmu? mam jakąś sprawność techniczną, gram dosyć czysto, ale leży u mnie rytm. jak coś jest grane ósemkami to jest ok, ale jak są różne wartości i pauzy to po prostu nie trafiam w dźwięki, przyspieszam za bardzo.
  • Odpowiedz
@frontendowiec: Tak ogólnie, to możesz ćwiczyć granie z metronomem albo z jakimś podkładem perkusyjnym. Np. puścić sobie zwyczajny beat na 4 i próbować grać po kolei różne wartości - ósemki, ćwiartki, triole itd.
W sumie, to ciekawe pytanie, bo osobiście jakichś problemów z poczuciem rytmu nie miałem i teraz się zastanawiam jak to w takim razie robię. Na pewno możesz sobie zwyczajnie liczyć raz dwa trzy itp. Tak robiłem jak się
  • Odpowiedz