#pytaniedoeksperta #kiciochpyta #kredyt #kredythipoteczny #finanse Cześć, Kupuję działkę, wszystko już mamy ustalone, teraz pojawia się kwestia zadatku. Jak to powinienem ugryźć i co w takiej umowie powinno się znaleźć? Chcę wpłacić zadatek i mieć powiedzmy 2 tygodnie na ogarnięcie reszty pieniędzy, można tak zrobić? Jakie zapisy powinny pojawić się w umowie by obie strony były dobrze chronione? Rozumiem, że jeżeli nie wywiąże się z umowy to zadatek przepada, z tym się godzę.
Zacznij od zweryfikowania stanu prawnego (akt nabycia, KW, MPZP, lasy, wypis z rejestru gruntów itp), jeśli będzie ok, podpisz umowę przedwstępną. Wzory umów przedwstępnych (najczęściej błędne) znajdziesz w Internecie. Jeśli ma być bezpiecznie to umowę przedwstępną podpisz u notariusza.
Nie jest ona niezbędna - możesz kupić działkę bez umowy przedwstępnej - od razu podpisać umowę sprzedaży w formie aktu notarialnego.
@marcpol: Jeżeli chodzi o drogę, której właścicielem jest sprzedawca działki to jak to najrozsądniej rozegrać? Później chciałbym ogarnąć wodę i nie chciałbym żeby były jakieś problemy z przyłączem.
@marcpol: Tak, tak. To rozumiem. Chodzi o to, że właścicielem drogi przy której jest działka jest osoba, która mi ją sprzedaje i zastanawiam się czy np. gdy będę chciał wodę pociągnąć to czy muszę ich pytać o zdanie, jakie zapisy powinny się pojawić w umowie bym później nie miał problemów.
@Teoriawojny: Droga musi mieć służebność drogową (przejazdu i przechodu) na rzecz Twojej działki. Nie jest to równoznaczne ze zgodą na podłączenie mediów (wody, prądu, gazu). Wszystkie zapisy powinny się znaleźć w akcie notarialnym - oddzielnie odnośnie służebności drogi i odnośnie prawa do podłączenia mediów. Możesz też zaproponować, że zakupisz udział w drodze, ale nawet w tym wypadku lepiej się zabezpieczyć aktem notarialnym, żeby uniknąć późniejszych problemów. Jeżeli nie ustanowisz służebności
@marcpol: Dziękuję za merytoryczną wypowiedź, czy taki zapis wystarczy by móc cieszyć się bezproblemowym dostępem do drogi + mieć możliwość podłączenia mediów (woda i prąd)?
Nieodpłatna i na czas nieokreślony służebność gruntowa polegająca na prawie przejazdu i przechodu przez działkę nr ... obiętą księgą wieczytą kw.... na całej jej długości i szerokości wraz z prawem ułożenia na niej wszelkiej infrastruktury technicznej służącej do obsługi działki na rzecz każdoczesnego właściciela działki
Jeśli droga jest na nieruchomości sprzedającego to nie jestem pewny tego zapisu - służebność przez całą działkę może być zbyt uciążliwa dla właściciela tej działki, obniżać jej wartość czy uniemożliwiać późniejszą sprzedaż ze względu na takie duże obciążenie. Pojęcie "ułożenie wszelkiej infrastruktury technicznej służącej do obsługi działki" - jeżeli sprzedający się zgodzi, to dlaczego nie, ale uściśliłbym to jeszcze np. dodatkowym zwrotem: "w szczególności niezbędnej do podłączenia prądu, wody, gazu i podobnych"
Cześć,
Kupuję działkę, wszystko już mamy ustalone, teraz pojawia się kwestia zadatku.
Jak to powinienem ugryźć i co w takiej umowie powinno się znaleźć?
Chcę wpłacić zadatek i mieć powiedzmy 2 tygodnie na ogarnięcie reszty pieniędzy, można tak zrobić?
Jakie zapisy powinny pojawić się w umowie by obie strony były dobrze chronione?
Rozumiem, że jeżeli nie wywiąże się z umowy to zadatek przepada, z tym się godzę.
Tutaj wszystko wyjaśniłem http://www.kredytbialystok.pl/zadatek-zaliczka-przy-zakupie-mieszkania-kredyt-podstawowe-roznice/
Zacznij od zweryfikowania stanu prawnego (akt nabycia, KW, MPZP, lasy, wypis z rejestru gruntów itp), jeśli będzie ok, podpisz umowę przedwstępną. Wzory umów przedwstępnych (najczęściej błędne) znajdziesz w Internecie. Jeśli ma być bezpiecznie to umowę przedwstępną podpisz u notariusza.
Nie jest ona niezbędna - możesz kupić działkę bez umowy przedwstępnej - od razu podpisać umowę sprzedaży w formie aktu notarialnego.
Później chciałbym ogarnąć wodę i nie chciałbym żeby były jakieś problemy z przyłączem.
art. 145 § 2 k.c
Chodzi o to, że właścicielem drogi przy której jest działka jest osoba, która mi ją sprzedaje i zastanawiam się czy np. gdy będę chciał wodę pociągnąć to czy muszę ich pytać o zdanie, jakie zapisy powinny się pojawić w umowie bym później nie miał problemów.
Dziękuję za merytoryczną wypowiedź, czy taki zapis wystarczy by móc cieszyć się bezproblemowym dostępem do drogi + mieć możliwość podłączenia mediów (woda i prąd)?