Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +146
Ostateczne #rozdajo z okazji Black Friday! Rozdajemy kartę podarunkową Allegro o wartości 100 zł!
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
Zasady rozdajo są proste. Aby wziąć udział:
• Daj plusika.
•
źródło: rozdajo 28.11
Pobierz
nowszyja +23
Dlaczego Polacy to takie bezguścia? W ostatnich miesiącach przeglądałem sporo ogłoszeń sprzedaży mieszkań i to jest dramat jak kiczowato Polacy wykańczają mieszkania. Jak nie boazeria milenialsów, czyli pseudo kamień z Castoramy, który tłumie małpy przyklejały na połowie ścian w mieszkaniu 10 lat temu, to teraz płytki drewnopodobne i panele winylowe, czyli gumolit, symbol biedy lat 90-tych, a teraz nowa moda wśród milenialsów xD Dla Polaków styl i standard mierzony jest ilością wydanych
źródło: lazienka
Pobierz

miałem pewne zawirowania i wykasowałem /var/lib/mysql odinstalowałem serwer.
ponownie instalując apt-get install mysql-server
brak pytania o hasło root do bazy, brak tworzenia plików z bazą, serwer nie wystartował.
service mysqld start
Failed to start mysqld.service: Unit mysqld.service not found
service mysql start
@Kowalskyyy: Failed to start mysql.service: Unit mysql.service not found.
Znowu odinstalowałem - teraz zakładam mariadb. Nadal nic.
systemctl status mariadb.service
● mariadb.service - MariaDB 10.1.37
źródło: comment_2GcwT605jNdj6siCOB4KatxN7a3N1kDL.jpg
Pobierzzainstalowałem jeszcze raz i na czystym ruszyło
Teraz trzeba sprawić żeby zadziałało z bazami jakie przegrałem.
Tak pojechałem mysqlupgrade
i dostałem przykładowo dla jednej
https://stackoverflow.com/questions/25039927/database-corruption-with-mariadb-table-doesnt-exist-in-engine
Mam phpmyadmina - bo oczywiście wygodniej no i loguje się jako root ale niby złe hasło. Ok.
Wchodzę więc przez ssh, polecenie mysql jako root.
Wybieram tabelę mysql, potem update hasła dla root. Zmieniono jeden rekord. Robię flush.
Loguję się jako root w phpmyadmin - złe hasło. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
use mysql; select * from user\G); najczęściej jest localhost, ale może być też 127.0.0.1. Niby to jest to samo, ale mysql różnie reaguje w zależności od tego jak jest ustawiony
W konsoli możesz odpalić:
mysql -u root -p --host=localhost
mysql -u root
natomiast w /etc/phpmyadmin/config-db.php mam ustawiony również $dbserver='localhost';
No ale jako user phpmyadmin z jego hasłem wchodzę bez problemu, tyle, że widzę tabele jedynie phpmyadmina.
zrobiłem sobie podgląd