Wpis z mikrobloga

@MojWujaaa: USA jest niezbyt dobrym przykładem z uwagi na to że tradycją na którą powoływać się mogą tamtejsze konserwy są ideały Oświecenia na których zbudowano USA. No pytam mniej więcej kiedy, bo nie widziałem żeby naukowcy czy jakieś poważniejsze pisma posługiwały się takim wykopowym podziałem wedle którego np taki pis to lewica bo nie jest wolnorynkowy (top kek).
Alt right pod wieloma względami przypomina anty-establishemntowe ruchy niemieckie z czasów weimarskich
  • Odpowiedz
tam gdzie zaczyna się walka o robotników, kończy się walka o odzyskanie Ancien Regime.

@Osculum_Infame: konserwy się jednak zorientowali że małą grupką arystokratów, to mogą co najwyżej narzekać że kiedyś to było. To oraz świadomość że zmiany poczynione przez rewolucję są tak wielkie że nie da się ich usunąć powolnymi zmianami sprawiły że dostrzegli nadzieję w rewolucji przeciwko światu liberalnemu, bo tylko tak ich zdaniem można było przywrócić stare czasy
  • Odpowiedz
prawica, zróżnicowany wewnętrznie nurt aksjologii politycznej, który głosi potrzebę ustanowienia i utrzymywania hierarchicznego ładu społecznego oraz przywiązanie do tradycji, przede wszystkim zaś akceptuje istnienie nierówności społecznych.

@MojWujaaa: dobra definicja, o tym samym przecież pisałem

w XX w. do programowych postulatów społecznych prawicy zalicza się: dążenie do utworzenia z wolnego przedsiębiorstwa podstawy gospodarki, ograniczenie roli państwa w gospodarce, dążenie do maksymalnego obniżenia i spłaszczenia podatków, ideę „prawa i porządku”, uznanie dla autorytetu (rodziny,
  • Odpowiedz
@Osculum_Infame: radykalizm prowadzi do takiego kuriozum że konserwy chcą rewolucji ( ͡° ͜ʖ ͡°) też mnie to kiedyś dziwiło, ale poczytałem co nieco i przyszło zrozumienie.
Potraktuj to jako swego rodzaju "powstanie" przeciwko okupacji Europy przez liberalizm, demokrację i kapitalizm.
Polecam poczytać o tym nurcie, z polskich badaczy fajnie opisuje to Adam Wielomski.
  • Odpowiedz