Aktywne Wpisy
Kroshkar +9
WTF?!
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody

BlackWarrior +1
#ksiazki Która książka i który zbiór opowiadań King jest według was najlepsza?

Jak się zabezpiecza strony internetowe przed modyfikowaniem i ręcznym wywoływaniem pewnych rzeczy? Przykładowo mielibyśmy sobie jakąś funkcję JSową typu "SaveUserData", która zapisuje ustawienia użytkownika do bazy. No i teraz jakby ktoś był sprytny, to mógłby sobie pod F12 taką funkcję odkopać (ma przecież nawet debuger, może sobie popatrzeć co się dzieje w programie jak ktoś kliknie przycisk) i ją sobie wywołać z innymi argumentami albo po prostu ją skopiować, przepisać po swojemu i podmienić aby aplikacja sama siebie zrobiła w wuja. Jak są zabezpieczone fejzbuki, banki i inne takie?
Do tego istnieją programy, które skracają i podmieniają nazwy zmiennych, żeby kod był lżejszy i mniej czytelny,
Jeżeli masz backend renderujący front to tutaj masz informację o zarządzaniu sesją: https://www.owasp.org/index.php/Session_Management_Cheat_Sheet
1. User wywołuje strzał do API np. zmiana hasła
2. Leci request z headerem Authorization: JWT TOKEN
3. Backend odczytuje request, w "kontrolerze" ma warunek np. isUserAuth() a ta metoda z kolei sprawdza czy token jest poprawny i jeżeli tak to