Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #bootcamp #naukaprogramowania Hej, nawiązując do mojego ostatniego wpisu dotyczącego sytuacji na rynku IT chciałbym zwrócić uwagę na jeden dość istotny problem.

Rynek programowanie w sektorze juniorskim znajduje się obecnie w bardzo niezdrowej sytuacji, głównie ze względu duży rozrost firm które oferują naukę programowania, czyli tzw. bootcampy.

Czym jest właściwie bootcamp w praktyce? Jest to firma która bazuje na ludzkiej naiwności, obiecując nieświadomym ludziom ogromne zarobki po 2-3 miesiącach intensywnej nauki i sukces w życiu, za "niewielką" cenę najczęściej 10-20 tys zł.

Owi ludzie pozbawiają nieświadomych adeptów programowania wszystkich oszczędności, często wprowadzają ich w długi, a następnie zostawiają z wiedzą godną pożałowania ( podstawy html, css, js, spring, rest ), gdzie kandydat może napisać cokolwiek bazując jedynie na szablonach, które na takich kursach są podawane uczniom.

Sugeruje wziąć mocną poprawkę na komentarze, szczególnie na wykopie sugerujące że programowanie to tylko eldorado.

Na koniec jeszcze raz proszę o zaprzestanie atakowania mojej osoby, przez ludzi związanych z firmami o charakterze nauka programowania.

Jak widać rynek ten obfituje w ogromne zarobki, patrząc nawet na tym, że powstają osobne wpisy na wykopie atakujące mnie.

@WyjmijKija, @Nadrill, @Ghany, @Mampytaniedowas_hej, @inquis1t0r, @Stonis, @MaNiEk1

Pozdrawiam, Marcin
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zwracam uwage na problem

@swiezak200: To zrób z tego sensowne znalezisko, pokazując jaki program kształcenia oferują i czego brakuje, czy coś, a nie spamujesz losowo wybranych ludzi.
  • Odpowiedz
@swiezak200: https://geek.justjoin.it/nauka-programowania-od-a-do-z/

I jak…Ile to powinno mnie kosztować?

Nauka może nie kosztować nic, zawsze warto korzystać z bezpłatnych źródeł: webinarów, tutoriali, e-booków, forów, itp. To świetne uzupełnienie wiedzy, jednak niestety nie zastąpi pełnowymiarowej nauki.

Szkolenie z dedykowanym Mentorem, wsparciem Koordynatora ds. Zatrudnienia i Gwarancją Pracy nie może kosztować kilkaset złotych, bo po prostu czas pracy programistów służących pomocą i prowadzących Cię krok po kroku jest więcej warty.

Warto też pamiętać,
  • Odpowiedz
Ludzie tacy jak ty czyli bez mózgu, hobby i najmniejszej wiedzy o programowaniu tak kończą.
Jakbyś się wziął za naukę programowania, to lajtowo, by cię przyjęli do firmy i mógłbyś oczekiwać zarobków Juniora 6-8k miesięcznie.
Jakbyś chciał zarabiać więcej 9-11k musiał byś się postarać bardziej, a zarobki rzędu 15k są dla ludzi którzy umieją programować, szanują innych, umieją zorganizować towarzystwo, wykazują się więcej niż tylko chęcią do pracy. Takich programistów gówien jest
  • Odpowiedz