Wpis z mikrobloga

@DeFutura: Nie wiem, ale jest cały archiwalny numer "Literatury na świecie" mu poświęcony, który mam (9/1986). Powinieneś go znaleźć w jakimś antykwariacie za drobne. Masz tam jego felietony, eseje i fragmenty dzieł literackich.
  • Odpowiedz
@DeFutura: Tak, ja sam gdzieś od półtora roku czytam o tych wszystkich prawicach świata i konserwatywni rewolucjoniści są zdecydowanie jedną z najciekawszych grup. Przy okazji zobaczyłem jak nieduża część prawicy była kiedykolwiek wolnorynkowa. Teraz sobie rozkminiam Ludwiga von Misesa, który został doradcą faszysty Dolfussa i wstąpił do Frontu Ojczyźnianego o czym w ogóle nie wiedziałem :D.
  • Odpowiedz
@Clark_Nova: dzięki, dodane do zakładek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@shadowboxer: no i niestety mimo to pokutuje ten obraz wolnorynkowej prawicy niszczący wiele dyskusji :/
Generalnie to to co niektórzy prawicowcy wymyślali np volkiści brzmi dla mnie jak totalnie oderwane od rzeczywistości fantasy ze spiskami, Żydami i ciągłą walką, a mimo to tak dziwne twory zdobyły wiele umysłów - to jest też fascynujące, jak to
  • Odpowiedz
Klerykalne państwo totalitarne w Chorwacji, z franciszkanami jako twórcami represyjnego ustawodawstwa i zarządzającymi obozami dla Serbów oraz Cyganów.

2. Katonazizm Degrelle'a i niektórych Walonów skupionych wokół Christus Rex.

@shadowboxer: Przykre wypaczenie nauczania Stolicy Piotrowej.
  • Odpowiedz
@shadowboxer: F-----m to mądrość etapu, tak jak – w późniejszym czasie – zrzucanie komunistów z helikoptera. Polecam poczytać Liberalizm w tradycji klasycznej (1927, a więc kilka lat przed objęciem urzędu):

It cannot be denied that Fascism and similar movements aiming at the establishment of dictatorships are full of the best intentions and that their intervention has, for the moment, saved European civilization. The merit that Fascism has thereby won for
  • Odpowiedz