Wpis z mikrobloga

#drony #programowanie #python

Piszę sobie z nudów od wczoraj softa do drona parrot ar 2.0 w pythonie, głównie żeby nauczyć się opencv.

Jest ktoś chętny obserwować jak idzie postęp?

Ogólnie teraz chce zrobić śledzenie markera, zrobiłem podstawowy prototyp do poruszania się na jednej płaszczyźnie - podepnę jutro pod sterowanie dronem zamiast wyświetlanie napisów i zobaczę jak się sprawdza.

Następnie wleci poruszanie się przód/tył/własna oś więc tutaj będę musiał sprawdzać długość/szerokość markera więc trochę więcej zabawy.

Kod póki co to potworek jeden wielki ale będę wrzucał nawet ten syf na githuba ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po pierwszym podłączeniu do sterowania drona i sukcesie przepisuje tego potworka

Docelowo - może napiszę kiedyś SLAMa + autonomiczne latanie po budynku (czyli mapowanie budynku przez drona). Ale to raczej przyszłość ;)

GITHUB: https://github.com/Boquete/parrot-slam
B.....e - #drony #programowanie #python

Piszę sobie z nudów od wczoraj softa do dr...

źródło: comment_vQyTMaUvTBvi80PRRlbxK0svLrcS52Ah.gif

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Boquete: to "się wykonuje" na procesorze/hw drona (a teraz dla testu tylko wyświetlasz itp) czy te pytonowe spagetti robi się na komputerze, a dron robi tylko za mobilną kamerę i (później) element wykonawczy poleceń zwracanych z pytonga?
  • Odpowiedz
@odbyt_lewaka: no API pisał jakiś Niemiec i uruchomić to masakra, obsługa video nie działa na macu bo nie jest ja głównym wątku dlatego nie używam tego. Myślę też czy API do sterowania też własnego nie napisac.

Ogólnie mam problem z kamerą, w oficjalnej apce też leci przez TCP a jest płynnie i bez lagow, odbierając na laptopie niestety są opóźnienia nie ważne czy przez cv2 czy ffplay.

Zdjęcia są OK,
  • Odpowiedz
@Boquete: nie tak ciężko bo masz link do likedina na gh xD

podobnego drona chciałem sobie latem kupić, ale wydawało mi się, że były ponad 1 tysiak... albo to jakaś inna wersja, już nie pamiętam.
  • Odpowiedz