Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +290
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +104
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Czym jest Lakka?
Lakka to dystrybucja linuxa, uruchamiana bezpośrednio z USB lub instalowana na dysku twardym, istnieje wiele wersji działających na komputerach osobistych, #rapsberrypi lub nawet #nintendoswitch. System po uruchomieniu otwiera menu dość mocno podobne do tego z ps3 spod poziomu którego w prosty sposób można uruchamiać emulację gier.
Co potrafi emulować Lakka?
To zależy od mocy obliczeniowej sprzętu na którym działasz, proste konsole takie jak #nes #snes , sega megadrive, sega master system , atari jaguar można emulować już na prostym sprzęcie. Jakość emulacji stoi na wysokim poziomie, nie ma problemu praktycznie z niczym- gry chodzą płynnie o ile nie używamy zaawansowanych shaderów.
Na nieco mocniejszym sprzęcie możemy pokusić się o próbę emulacji bardziej zaawansowanych konsol jak #nintendo64 , #psx lub #segasaturn
Na tym jednak możliwości się nie kończą, nowsze wersje mogą odpalać gry z nintendo #gamecube a nawet #wii oraz sega #dreamcast.
Sam system jest ciągle rozbudowywany i istnieje możliwość update przez internet.
Jak to działa w praktyce?
Testuję to dzisiaj na laptopie lenovo S210 touch, małym 12 calowym... czymś. Specyfikacja to Intel® Pentium® ULV 2117U (1.80GHz 1600MHz 2MB) , 4Gb ramu, karta zintegrowana, dysk włożyłem jakiś stary 60 Gb.
Sprawdza się to na 4+, nie spodziewałem się niczego wielkiego.
Nes, snes itp. działają doskonale.
N64 również, trzyma w miarę stały framerate, dźwięk jest okay. Testowałem na #mariokart oraz grach star wars typu shadow of the empire. Również #quake2 działał bardzo dobrze. Jedyna gra która nie ruszyła to Star Wars: Rogue Squadron. Szkoda bo bardzo ją lubię,
Psx testowany na #tekken3 chodził gładko.
Problemy nastręczyła późniejsza generacja jak nintendo gamecube, testowane jedynie na Star Wars rogue Squadron 2 i uruchamia się, jednak sam framerate jest bardzo słaby.
System obsługuje też szeroką gamę padów, sam testowałem na padach od ps4, xbox, xobox one i działają bardzo dobrze.
Konkuluzja?
Jeśli masz stary laptop i nie wiesz co z nim zrobić to jak najbardziej warte sprawdzenia.
#linux #emulacja #retrogaming
źródło: comment_bfz6YPmguvTP6Njl3sxItpmJvdIKVjev.jpg
PobierzEdycja: retroarch