Wpis z mikrobloga

@earlyevening Czy kwestia alimentów przerzucona na dziadków to coś co może być legalnie zasądzane? Dla mnie to trochę nienormalne. Oni swoje dzieci wychowali, mają swoje lata, często są na emeryturze. Pomóc mogą, ale płacić co miesiąc alimenty, jakby nie patrzeć na nie swoje dzieci to trochę przesada.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
nie rozumiem jak można odziedziczyć długi. Przecież spadek idzie z dobrodziejstwem inwentarza i w takim przypadku nic nie dostaje.

@Zamaskowany_Kotek: właśnie chodzi o to, że się dostaje - majątek oraz długi do jego wysokości. Można by sobie pomyśleć że to przecież wychodzi na zero więc nie dostaje się nic ale to błędne myślenie. Za długi odpowiadasz całym swoim majątkiem do wysokości wartości spadku. Problem pojawia się w sytuacji dziedziczenia majątku wartościowego
  • Odpowiedz
@earlyevening No już to widzę xD Jesteś sobie babcią, nasz męża, wasz syn umiera i dodatkowo zbyt bogaci nie jesteście. Już to widzę jak tobie by się chciało płacic co miesiąc alimenty na nie swoje dziecko. Wpierw nie sprawdziłem jaka płeć to napisała, ale byłem w 100% pewny, że to kobieta. I zgadłem. Ehhh, kolejna madka. Tak kochałabyś swojego byłego męża, że chciałabyś, zeby jego rodzice musieli na ciebie płacić xD Mam
  • Odpowiedz