Wpis z mikrobloga

Wiem, że Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 "VR Ready" dla Oculus Rift jest jako Capable, nieco dalej niż w połowie owego żółtego paska... ale serio czy ktoś miał styczność z tą kartą na okularach VR? I może mnie uchronić przed popełnieniem błędu lub zapewnić, że nie ma tragedii? Chcę postawić budżetową, ale rozsądną stację dla VR. Rozumiem tez, że 16GB RAM w zupełności też wystarczy?

#vr #oculus #oculusrift
...dałbym też &pcmasterrace, ale to by było chyba przegięcie.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tttomasz: Ja z RiftCatem bawiłem się kiedyś. Miałem AMD FX6300 i 12 GB DDR3 RAM. I powiem szczerze, że działało. Obraz był przesyłany na telefon przez WiFi lub kabel. Popatrz sobie na YT - jest sporo filmów. Sam zdecydujesz czy warto.
  • Odpowiedz
  • 1
@tttomasz Wiem. Jeżeli działało z Riftcatem to z oryginalnym sprzętem powinno działać lepiej. Zrobiłem przed chwilą test na stronie oculusa. wyszło, że sprzęt się nadaje. Teraz mam 1050ti, I3 8100 i 16 GB RAM.
  • Odpowiedz
@tttomasz: nadawac sie nadaje, ale supersampling bedziesz mial ponizej 1, czyli utrata i tak sredniej jakosci urzadzenia bedzie mocno przeszkadzac. Ja mam gtx1070 i to dopiero jest uznawane za optimum pozwalajace trzymac SS na poziomie minimum 1 a czesto 1.25 czy w skrajnych przypadkach 2.

Kolega majac gtx970, ktory jest o 60% szybszy od gtx1050ti, tak psioczyl na jakosc ze szybko skonczyl z gtx1080 na pokladzie.
  • Odpowiedz
@tttomasz: ja używam GTX 970 i7 4790K (stock) i 8GB ramu. Oculus chodzi, aczkolwiek wiem że to nie jest szczyt jego możliwości przy tej karcie. Da się grać, mnóstwo tytułów przeszedłem i nie ma tragedii. Myślę że i tak czeka mnie przesiadka na coś nowszego, pewnie 1080 Ti. Jestem ciekaw jaki jest skok w wydajności i czy będzie duża poprawa jakości obrazu w VR.
  • Odpowiedz