Wpis z mikrobloga

@Khaine: Troche jest podstaw, ale racdzej ciężkie wejście w JSa, closure, dokladne dzialanie zmiennych, this itp, wiec fajna sprawa. Brac cala serie trzeba, tego jest chyba 6 czesci z czego ostatnia jest o ES6. Ogólnie polecam
  • Odpowiedz
że jakieś nowicjuszowe rzeczy typu "to jest obiekt"

@Khaine: Ale wiesz czym jest obiekt? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Polecam cały zestaw brać, jak nie teraz to za pół roku czy za rok i tak ci się przyda jak myślisz poważnie o tej ścieżce kariery.
  • Odpowiedz
@Khaine Co do You dont know JS jest świetne do ES5. Co do współczesnego JS już nie jestem taki zachwycony. Byłem nawet na warsztatach u autora spodziewając się czegoś genialnego a nie dowiedziałem się niczego, czego bym nie wiedział.

Poza tym nie czytaj po polsku! Angielski jest standardem i próby tłumaczenia są bez sensu. Tylko można nabrać złych nawyków. Tak jak się śmialiśmy z kumplami jakby przetłumaczyć gita. Pociągnij z drzewa
  • Odpowiedz
Książki to raczej słaba droga do nauki.

@2e9d146875797f1bed81f84d: Czy ja wiem. Do nauki rzemiosła samego w sobie są średnie - tutaj praktyki się nie zastąpi teorią (ale czasem teoria dużo pomaga, bo cośtam brzęczy z tyłu głowy), ale właśnie o wycieczkę po cechach, kruczkach i haxach danego języka chodzi. Z C++ na C# mogłem przeskoczyć generalnie "tak po prostu", ale i tak było sporo konstruktów językowych i cech specyficznych, które
  • Odpowiedz
@Khaine to nie są wstawki pomiędzy html :) W dzisiejszych czasach html generujemy za pomocą JS :) Nie mówię, że książki są złe, ale raczej są właśnie uzupełnieniem, ciekawostką. I tak, JS a cpp to kompletnie odmienne języki :) Btw szukaj materiałów w specyfikacji ES6 i wyżej, bo ES5 to już bardzo odmienny przeżytek :)
  • Odpowiedz
@2e9d146875797f1bed81f84d: Przeczytałem teraz zmiany w ES6 i są takie... C#powe bym powiedział ;)

https://www.nafrontendzie.pl/ecmascript-6-co-nowego

Przypudrowanie żeby były klasy trochę podobne jak w C# (ale nadal bez kontroli typów chyba, więc ślisko), inlinowe lambdy dokładnie takie jak w C#, nawiasy klamrowe od tej pory działają tak jak wszędzie - tworząc local scope, promise wygląda mi na chainowanie funkcji (monadyzacja?).
  • Odpowiedz