Khaine
#javascript #programowanie #webdev

Polecilibyście jakąś książkę do javy w wersji script? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepiej jakby tam się jeszcze coś znalazło z HTML 5 i CSSa. Takie kompendium.
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
fehuziom
fehuziom
Seria "you don't know javascript" oraz seria "Eloquent javascript" w najnowszych wydaniach - polecam i pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3
Khaine
Khaine Autor
  • adult
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1
Khaine
@fehuziom: A są po boladzgu czy tylko angielskie wydania? Książki do snu lepiej mi się czyta po bolzgu.
0
fehuziom
fehuziom
@Khaine: YDKJS na pewno jest po polsku do kupienia na helionie, z eloquent js nie wiem na pewno ale chyba nie.
0
Khaine
@fehuziom: https://helion.pl/ksiazki/tajniki-jezyka-javascript-na-drodze-do-bieglosci-kyle-simpson,tjndro.htm#format/d

Ym, to takie króciutkie? Chyba że cały zestaw trzeba brać. Na bardzo zaawansowanym to jest poziomie? Bo nie ukrywam, że jakieś nowicjuszowe rzeczy typu "to jest obiekt" to już mam dawno temu za sobą xD
0
fehuziom
fehuziom
@Khaine: Troche jest podstaw, ale racdzej ciężkie wejście w JSa, closure, dokladne dzialanie zmiennych, this itp, wiec fajna sprawa. Brac cala serie trzeba, tego jest chyba 6 czesci z czego ostatnia jest o ES6. Ogólnie polecam
0
Greg36
że jakieś nowicjuszowe rzeczy typu "to jest obiekt"

@Khaine: Ale wiesz czym jest obiekt? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Polecam cały zestaw brać, jak nie teraz to za pół roku czy za rok i tak ci się przyda jak myślisz poważnie o tej ścieżce kariery.
0
2e9d146875797f1bed81f84d
2e9d146875797f1bed81f84d
@Khaine Co do You dont know JS jest świetne do ES5. Co do współczesnego JS już nie jestem taki zachwycony. Byłem nawet na warsztatach u autora spodziewając się czegoś genialnego a nie dowiedziałem się niczego, czego bym nie wiedział.

Poza tym nie czytaj po polsku! Angielski jest standardem i próby tłumaczenia są bez sensu. Tylko można nabrać złych nawyków. Tak jak się śmialiśmy z kumplami jakby przetłumaczyć gita. Pociągnij z drzewa
0
Khaine
Książki to raczej słaba droga do nauki.

@2e9d146875797f1bed81f84d: Czy ja wiem. Do nauki rzemiosła samego w sobie są średnie - tutaj praktyki się nie zastąpi teorią (ale czasem teoria dużo pomaga, bo cośtam brzęczy z tyłu głowy), ale właśnie o wycieczkę po cechach, kruczkach i haxach danego języka chodzi. Z C++ na C# mogłem przeskoczyć generalnie "tak po prostu", ale i tak było sporo konstruktów językowych i cech specyficznych, które
0
2e9d146875797f1bed81f84d
2e9d146875797f1bed81f84d
@Khaine to nie są wstawki pomiędzy html :) W dzisiejszych czasach html generujemy za pomocą JS :) Nie mówię, że książki są złe, ale raczej są właśnie uzupełnieniem, ciekawostką. I tak, JS a cpp to kompletnie odmienne języki :) Btw szukaj materiałów w specyfikacji ES6 i wyżej, bo ES5 to już bardzo odmienny przeżytek :)
0
Khaine
@2e9d146875797f1bed81f84d: Masz coś do poczytania do poduszki? Bo to głównie o to mi chodzi w książkach. Żeby na wieczór przed snem sobie glebnąć i trochę poczytać w ramach wieczornego wyciszenia.
0
2e9d146875797f1bed81f84d
2e9d146875797f1bed81f84d
@Khaine no jak kolega napisał jedyne sensowne to jednak nadal jest you dont know js, ale to w formie ciekawostki. Jest za free na githubie ale pamię taj, że do wersji ES6. Do ES 5 możesz kiedyś z ciekowości zajżeć :)
0
Khaine
@2e9d146875797f1bed81f84d: Przeczytałem teraz zmiany w ES6 i są takie... C#powe bym powiedział ;)

https://www.nafrontendzie.pl/ecmascript-6-co-nowego

Przypudrowanie żeby były klasy trochę podobne jak w C# (ale nadal bez kontroli typów chyba, więc ślisko), inlinowe lambdy dokładnie takie jak w C#, nawiasy klamrowe od tej pory działają tak jak wszędzie - tworząc local scope, promise wygląda mi na chainowanie funkcji (monadyzacja?).
0