Aktywne Wpisy
![cuks](https://wykop.pl/cdn/c3397992/cuks_eEiEzkcwBy,q60.jpg)
cuks +10
Jakiś czas temu umówiłam się na pierwszą randkę z tindera z facetem, którym byłam oczarowana, zauroczona wręcz, byłam tak zestresowana na spotkaniu, że zabrakło mi śliny w gardle, po jakichś 20 minutach typ złapał mnie za rękę jakbyśmy byli małżeństwem z dziesięcioletnim stażem, później z uśmiechem chwycił mnie za nogę i zażartował żebym się rozluźniła, zamurowało mnie, wyszłam z baru w którym się umówiliśmy z pretekstem, że źle się czuję, płakałam całą
![Pink_Floyd](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Pink_Floyd_BbT8HWhhon,q60.jpg)
Pink_Floyd +8
#alkohol #alkoholizm #zdrowie #kiciochpyta
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.
Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są to porady które się aplikują do większości kiszonych warzyw.
Dałem akapity w spoilerach, bo wyszła ściana tekstu i chyba tak się będzie trochę wygodniej czytało.
Surowiec
Dodatki
Woda
Sól
W czym kisić
Kiszenie
Barszcz
Posłowie
#gotujzwykopem #kiszenie #wigilia #zdroweodzywianie
źródło: comment_vb5avav1W8ALQlZXoXBoAyIM04UjRAQ2.jpg
PobierzA nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
źródło: comment_uoMTp0aJdkXF0X7QHvPHCEgIVrvSTpUl.jpg
Pobierzźródło: comment_BOgyumyUUB83yuG9nCx9YRg4LUZdx0K5.jpg
PobierzSwoją drogą robię też zakwas z Chioggi, jest prawie przezroczysty i różowy, jak kompot z rabarbaru.
Wzajemnie, Najlepszych Świąt i wesołych zakwasów :)
Dziękuję Ci za to ;)
Robisz jeszcze jakieś inne zdrowe specyfiki?
Zastanawiam się co zrobic z nadmiarem soku, który zostanie. Pasteryzacja? Czy wtedy kiszonka ma jeszcze jakieś właściwości zdrowotne?
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.