Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są to porady które się aplikują do większości kiszonych warzyw.
Dałem akapity w spoilerach, bo wyszła ściana tekstu i chyba tak się będzie trochę wygodniej czytało.
@Majwerson: a jest kwaśny? Jeżeli tak to wszystko w porządku.
A nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
@Mirkosoft Kwaśny jest, lekka słodycz przez niego też przebija. To mi poprawiłeś humor, dzięki. Ale kolor jest też dziwny, nazwałbym go BURGUNDOWYM. Zdjęcie tego nie odda, ale rzuć oczkiem
@Majwerson: lekka słodycz jest jak najbardziej wskazana. Kolor faktycznie bardzo nietypowy. Powinien bardziej przypominać gencjanę. Ale być może miałeś jakąś nietypową odmianę. Często widzę w sklepach różne odmiany z których wszystkie są podpisane po prostu "Burak". O ile nie jest to coś zupełnie nietypowego jak Chioggia czy Golden Eye.
Swoją drogą robię też zakwas z Chioggi, jest prawie przezroczysty i różowy, jak kompot z rabarbaru.
@Mirkosoft: Dzięki za ten wpis, niedługo będę robić swoją pierwszą kiszonkę, wiec bardzo sie przydał ^^. Zastanawiam się co zrobic z nadmiarem soku, który zostanie. Pasteryzacja? Czy wtedy kiszonka ma jeszcze jakieś właściwości zdrowotne?
@lignocainum: Po prostu przestaw w chłodne miejsce. Kiszenie to naturalna metoda konserwacji, wiec nic Ci się nie popsuje. Natomiast niska temperatura drastycznie spowolni fermentację.
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.
Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są to porady które się aplikują do większości kiszonych warzyw.
Dałem akapity w spoilerach, bo wyszła ściana tekstu i chyba tak się będzie trochę wygodniej czytało.
Surowiec
Dodatki
Woda
Sól
W czym kisić
Kiszenie
Barszcz
Posłowie
#gotujzwykopem #kiszenie #wigilia #zdroweodzywianie
źródło: comment_vb5avav1W8ALQlZXoXBoAyIM04UjRAQ2.jpg
PobierzA nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
źródło: comment_uoMTp0aJdkXF0X7QHvPHCEgIVrvSTpUl.jpg
Pobierzźródło: comment_BOgyumyUUB83yuG9nCx9YRg4LUZdx0K5.jpg
PobierzSwoją drogą robię też zakwas z Chioggi, jest prawie przezroczysty i różowy, jak kompot z rabarbaru.
Wzajemnie, Najlepszych Świąt i wesołych zakwasów :)
Zastanawiam się co zrobic z nadmiarem soku, który zostanie. Pasteryzacja? Czy wtedy kiszonka ma jeszcze jakieś właściwości zdrowotne?
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.