Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie/problem.
Jestem na etapie tworzenia pewnego projektu z myślą o wprowadzeniu go na rynek. Problemem jest to, że idzie to trochę wolniej niż bym chciał i przydałoby się jednak znaleźć pracę... i tu pojawia się problem.
Z jednej strony rzeczony projekt jest kawałkiem kodu wartym pokazania. Z drugiej strony rozsyłając go na lewo i prawo ktoś może go sobie "pożyczyć".
Macie jakieś pomysły, w jaki sposób jednocześnie można by zaprezentować ten kod potencjalnemu pracodawcy jak i uchronić się przez ryzykiem tego, że ktoś ten kod zwyczajnie ukradnie?

#programowanie #pracait #programista15k #prawaautorskie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zelber: Znajomy miał taki sam problem - przerobił projekt na coś kompletnie bezsensownego, byle tylko mógł kod pokazać. Tylko jak projekt jest bardzo duży, to problem już wychodzi
  • Odpowiedz
@Zelber: Jedyne co mi się nasuwa to NDA jeśli chcesz się bawić w papierki. Nie wiem jak to działa w praktyce. Ale jak ktoś złamie tą umowę to i tak musisz się sądzić a to tez kłopot.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zelber to go nie rozsyłaj na prawo i lewo a jedynie do firm. Jeśli nie zrobiłeś czegoś przełomowego to i tak nie liczy się kod tylko co z nim zrobisz
  • Odpowiedz
@kebab-case: Raczej szukam rozwiązania problemu niż prób jego obchodzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mrq: Jakieś rozwiązanie to jest, co prawda problematyczne, ale zawsze coś ;)
@kuktasowiec: @plushy: W kwestii praw autorskich zostałem już w życiu okradziony trzycyfrową liczbę razy(w innej branży oczywiście), także przez firmy. Tak więc problem jest jak najbardziej realny i poważny, a opieranie się na zaufaniu jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Zelber zdjęcia to inna bajka, znaczy fragmenty kodu też kradną ale nikt nie zarąbie całego programu, poza tym zdjęcia się robi trudniej
  • Odpowiedz